Lahodný low carb dort, jako dárek či zdravý dezert ke kávě.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus 21 cm | |
---|---|
150 g |
150 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 špetka |
1 špetka |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
(rozehřátého a vychladlého) 40 g |
40 g |
Karamel | |
40 g |
40 g |
65 g |
65 g |
125 ml |
125 ml |
Krém | |
250 g |
250 g |
250 ml |
250 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
nasekané 20 g |
20 g |
Ganache | |
50 ml |
50 ml |
50 g |
50 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
20 g |
20 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Trvá to cca 10 minut. (Že jsou vejce správně vyšlehaná poznáte tak, že když do pěny namočíte prst, zůstane vám ta pěna na prstě viset a nespadne.) Potom jsem vmíchala rozpuštěné máslo a mandlovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto jsem vylila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout.
-
Potom jsem formu s vychladlým korpusem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem vrátila zpět na dno formy a uzavřela jsem obručí.
-
Připravila jsem si karamel. V kastrolku na mírném ohni jsem za stálého míchání rozehřála máslo s erythritolem. Jakmile začala směs hnědnout, přilila jsem opatrně po částech smetanu a opět za stálého míchání jsem vařila, dokud se nevytvořil karamel. Karamel jsem rozetřela na spodní díl korpusu a dala jsem jej chladit do ledničky.
-
Připravila jsem si krém. Nejdříve jsem v mixéru nasekala lískové oříšky (všechny najednou, tedy 40 g). Ušlehala jsem šlehačku. V druhé misce jsem prošlehala mascarpone s erythritolem a přidala polovinu nasekaných lískových oříšků. Pak jsem do směsi vmíchala šlehačku. Krém jsem natřela na karamelovou vrstvu a pak jsem přiklopila horním dílem korpusu.
-
Připravila jsem si čokoládovou ganache. V kastrolku jsem zahřála smetanu s erythritolem. Pak jsem kastrolek odstavila z ohně a přidala nalámanou čokoládu. Míchala jsem, dokud nevznikla hladká jednotná hmota.
Čokoládovou polevu jsem rovnoměrně rozetřela na dort a posypala zbytkem nasekaných lískových oříšků.
Nechala jsem přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
18%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 445 kJ | 1 588 kJ |
Kalorická hodnota | 345 kcal | 380 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,82 g
2,86 g |
9,69 g
3,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,882 SVJ | 0,969 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
33,6 g
16,6 g |
36,9 g
18,2 g |
Bílkoviny | 6,65 g | 7,31 g |
Sůl | 0,318 g | 0,35 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů