Dort s citrónovým krémem - LC
Lahodný a osvěžující dort, nízkosacharidový dezert ke kávě nebo jako dárek. Děkujeme Ladě Michové za recept:)
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Pečení
- Vegetariánské recepty
- Velikonoce
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
mandlová mouka | 120 g |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
erythritol, sukrin | 40 g |
vanilka lusk mletá | 0,3 lžičky |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
erythritol, sukrin | 1 lžička |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
žloutky | 4 kusy |
citrónová kůra | 4 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá | 70 ml |
erythritol, sukrin | 70 g |
máslo čerstvé | 60 g |
Postup přípravy
-
- na dno dortové formy dáme pečící papír a boky vymažeme máslem. Zapneme si troubu.
-
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem. Pak přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 minut nebo podle typu trouby. - Po upečení necháme piškot vychladnout, pak rozevřeme formu, odstraníme pečící papír a vrátíme jej zpět do formy.
-
- Korpus natřeme tvarohovým krémem a pak na něj nalijeme citrónový krém. Než jsem tam dala ten citrónový krém, tak jsem korpus nechala v ledničce hodinu odležet. Až nám citrónový krém ztuhne, dort si ozdobíme šlehačkou a necháme zaležet v ledničce, nejlépe přes noc.
-
Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, erythritol dle chuti a 250 g šlehačky (ušlehané 40% smetany ke šlehání). - Já jsem ale šlehačku do krému nepoužila všechnu, část jsem si nechala na ozdobení dortu.
-
- v menším kastrolku smícháme žloutky, erythritol, citrónovou šťávu a kůru. Je důležité, aby kůra byla nastrouhaná co nejvíc najemno. Dbejte na to, abyste strouhali jen tu žlutou část, ta bílá bývá hořká.
-
- Kastrolek vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme směs tak dlouho, dokud nezhoustne. Trvá to asi 6 - 8 minut.
-
- Poté kastrolek vyjmeme z vodní lázně a postupně do krému vmícháme na kostičky nakrájené máslo.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů