Lahodný a osvěžující dort, nízkosacharidový dezert ke kávě nebo jako dárek.
Děkujeme Ladě Michové za recept:)
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
120 g |
120 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
0,3 lžičky |
0,3 lžičky |
Tvarohový krém | |
250 g |
250 g |
1 lžička |
1 lžička |
250 ml |
250 ml |
Citrónový krém (lemond curd) | |
4 kusy |
4 kusy |
4 lžíce |
4 lžíce |
70 ml |
70 ml |
70 g |
70 g |
60 g |
60 g |
Postup přípravy
-
- na dno dortové formy dáme pečící papír a boky vymažeme máslem. Zapneme si troubu.
-
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem. Pak přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme na 180 stupňů 20 minut nebo podle typu trouby.
- Po upečení necháme piškot vychladnout, pak rozevřeme formu, odstraníme pečící papír a vrátíme jej zpět do formy.
-
- Korpus natřeme tvarohovým krémem a pak na něj nalijeme citrónový krém. Než jsem tam dala ten citrónový krém, tak jsem korpus nechala v ledničce hodinu odležet. Až nám citrónový krém ztuhne, dort si ozdobíme šlehačkou a necháme zaležet v ledničce, nejlépe přes noc.
-
Ingredience: 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, erythritol dle chuti a 250 g šlehačky (ušlehané 40% smetany ke šlehání).
- Já jsem ale šlehačku do krému nepoužila všechnu, část jsem si nechala na ozdobení dortu.
-
- v menším kastrolku smícháme žloutky, erythritol, citrónovou šťávu a kůru. Je důležité, aby kůra byla nastrouhaná co nejvíc najemno. Dbejte na to, abyste strouhali jen tu žlutou část, ta bílá bývá hořká.
-
- Kastrolek vložíme do vodní lázně a za stálého míchání zahříváme směs tak dlouho, dokud nezhoustne. Trvá to asi 6 - 8 minut.
-
- Poté kastrolek vyjmeme z vodní lázně a postupně do krému vmícháme na kostičky nakrájené máslo.
Makronutrienty
22%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 042 kJ | 1 045 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 250 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,49 g
1,92 g |
8,51 g
1,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,849 SVJ | 0,851 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,2 g
9,56 g |
22,3 g
9,58 g |
Bílkoviny | 8,39 g | 8,41 g |
Sůl | 0,356 g | 0,356 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů