Dort s borůvkovým krémem - LC
Moc dobrý a dobře vypadající nízkosacharidový dezert, plný borůvek a bílkovin... Děkujeme Ladě Michové za recept :)
- 3h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 4 kusy |
mandlová mouka | 100 g |
mouka z kešu ořechů | 50 g |
sůl | 1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 špetky |
máslo čerstvé | 40 g |
erythritol, sukrin | 40 g |
vanilka lusk mletá | 1 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
zakysaná smetana | 200 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
borůvky | 125 g |
želatina | 1 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 20 g |
smetana na vaření | 1 lžíce |
máslo čerstvé | 1 lžička |
Postup přípravy
-
- na dno dortové formy dáme pečící papír a boky vymažeme máslem. Zapneme si troubu. - Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem. Pak přimícháme máslo, vanilku, mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut nebo podle typu trouby. - Po upečení necháme piškot vychladnout. - Pak formu rozevřeme, odstraníme dno a pečící papír sloupneme. - Korpus vrátíme zpět do formy a natřeme borůvkovým krémem. Necháme v lednici zatuhnout aspoň dvě hodiny.
-
- Pak natřeme šlehačkou a ozdobíme čokoládou. - Necháme uležet v ledničce, nejlépe přes noc.
-
BORŮVKOVÝ KRÉM - 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, 200 g 18% zakysané smetany, erythritol dle stravovacích zvyklostí, rozvar z čerstvých borůvek (125 g) a želatina. ŠLEHAČKA - ušlehaná 40% smetana ke šlehání (250 g) ČOKOLÁDOVÉ ZDOBENÍ - 85% čokoláda, smetana, erythritol, trochu másla - vše od oka.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů