Moc dobrý a dobře vypadající nízkosacharidový dezert, plný borůvek a bílkovin...
Děkujeme Ladě Michové za recept :)
- 3h
- 12 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 špetka |
1 špetka |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 špetky |
2 špetky |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
1 g |
1 g |
Borůvkový krém | |
250 g |
250 g |
200 g |
200 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
rozvar z čerstvých borůvek 125 g |
125 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
Šlehačka | |
40% 250 ml |
250 ml |
20 g |
20 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
- na dno dortové formy dáme pečící papír a boky vymažeme máslem. Zapneme si troubu.
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s erythritolem. Pak přimícháme máslo, vanilku, mouky smíchané s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
-
- Těsto nalijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme 20 minut nebo podle typu trouby.
- Po upečení necháme piškot vychladnout.
- Pak formu rozevřeme, odstraníme dno a pečící papír sloupneme.
- Korpus vrátíme zpět do formy a natřeme borůvkovým krémem. Necháme v lednici zatuhnout aspoň dvě hodiny.
-
- Pak natřeme šlehačkou a ozdobíme čokoládou.
- Necháme uležet v ledničce, nejlépe přes noc.
-
BORŮVKOVÝ KRÉM
- 250 g plnotučného tvarohu z vaničky, 200 g 18% zakysané smetany, erythritol dle stravovacích zvyklostí, rozvar z čerstvých borůvek (125 g) a želatina.
ŠLEHAČKA - ušlehaná 40% smetana ke šlehání (250 g)
ČOKOLÁDOVÉ ZDOBENÍ
- 85% čokoláda, smetana, erythritol, trochu másla - vše od oka.
Makronutrienty
19%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 169 kJ | 1 248 kJ |
Kalorická hodnota | 279 kcal | 298 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,89 g
2,68 g |
8,43 g
2,86 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,789 SVJ | 0,843 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25 g
9,75 g |
26,7 g
10,4 g |
Bílkoviny | 8,3 g | 8,86 g |
Sůl | 0,235 g | 0,251 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů