Domácí vanilkový extrakt
Báječná voňavá esence, kterou využijete mnohokrát...:) Jedna čajová lžička vanilkového extraktu nahradí celý pytlík vanilkového cukru.
- 1h
- 67 porcí
- jednoduché
- Bez tepelné úpravy
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Nápoje s alkoholem
- Rostlinný původ
- Vánoce
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 67 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vodka | 200 ml |
vanilkový lusk, mletý | 7 g |
Postup přípravy
-
Mletou vanilku zalijeme alkoholem, skleničku uzavřeme a dáme na suché temné místo. NE do lednice, nejlépe se vyluhuje při max. 22°C. Můžete také alternativně použít celý vanilkový lusk - prášek je ale lepší, lépe se vyluhuje.
-
Necháme odstát měsíc až dva. Nejlépe každý druhý den protřepeme - mletá vanilka má tendenci sednout. Po měsíci je vanilkový extrakt hotový.
-
Můžeme použít tak, nebo ještě přecedit přes plátýnko. Já vanilku z extraktu necedím. Extrakt získá dlouhým louhováním extra sílu a aroma. Použijeme všude tam, kde je vůně a chuť kvalitní vanilky zásadní... rohlíčky atd. :)
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů