Domácí vanilkový extrakt

Jídelní plán

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Domácí vanilkový extrakt

Báječná voňavá esence, kterou využijete mnohokrát...:) Jedna čajová lžička vanilkového extraktu nahradí celý pytlík vanilkového cukru.

Postup přípravy

  1. Mletou vanilku zalijeme alkoholem, skleničku uzavřeme a dáme na suché temné místo. NE do lednice, nejlépe se vyluhuje při max. 22°C. Můžete také alternativně použít celý vanilkový lusk - prášek je ale lepší, lépe se vyluhuje.

  2. Necháme odstát měsíc až dva. Nejlépe každý druhý den protřepeme - mletá vanilka má tendenci sednout.

    Po měsíci je vanilkový extrakt hotový.

  3. Můžeme použít tak, nebo ještě přecedit přes plátýnko. Já vanilku z extraktu necedím. Extrakt získá dlouhým louhováním extra sílu a aroma.

    Použijeme všude tam, kde je vůně a chuť kvalitní vanilky zásadní... rohlíčky atd. :)

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte