Báječná voňavá esence, kterou využijete mnohokrát...:) Jedna čajová lžička vanilkového extraktu nahradí celý pytlík vanilkového cukru.
- 1h
- 67 porcí
- jednoduché
Postup přípravy
-
Mletou vanilku zalijeme alkoholem, skleničku uzavřeme a dáme na suché temné místo. NE do lednice, nejlépe se vyluhuje při max. 22°C. Můžete také alternativně použít celý vanilkový lusk - prášek je ale lepší, lépe se vyluhuje.
-
Necháme odstát měsíc až dva. Nejlépe každý druhý den protřepeme - mletá vanilka má tendenci sednout.
Po měsíci je vanilkový extrakt hotový.
-
Můžeme použít tak, nebo ještě přecedit přes plátýnko. Já vanilku z extraktu necedím. Extrakt získá dlouhým louhováním extra sílu a aroma.
Použijeme všude tam, kde je vůně a chuť kvalitní vanilky zásadní... rohlíčky atd. :)
Makronutrienty
77%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 993 kJ | 30,7 kJ |
Kalorická hodnota | 237 kcal | 7,34 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,98 g
0,112 g |
0,061 g
0,003 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,198 SVJ | 0,006 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,423 g
0 g |
0,013 g
0 g |
Bílkoviny | 0,179 g | 0,006 g |
Sůl | 8,02 g | 0,248 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů