Domácí vaječný koňak-vařený

Jídelní plán

Ještě lepší než nejlepší ….letos jsem se opravdu překonala a tento likér je vážně skvostný. Ano musím uznat že je dražší , ale pravdu stojí za to. Do půlky základu jsem přidala rum a do půlky Amaretto ,tuto kombinaci opravdu zkuste, doted jsem se nerozhodla která je lepší, ačkoli jsem vždy říkala že rum do vaječnáku patří musím přiznat že Amaretto mu silně šlape na paty. Navíc tak dostanete hned dva druhy likéru za které Vám rodina urve ruce.

Domácí vaječný koňak-vařený

Suroviny pro 60 osob

Čeho Kolik
vaječný žloutek 20 kusů
cukr vanilkový 1 kus
smetana ke šlehání, šlehačka 400 g
zahuštěné kondenzované mléko slazené 2 kg
mléko polotučné 1,5% tuku 1 litr
rum (originál tuzemský) 500 ml
amaretto, likér s mandlovou příchutí 300 ml

Postup přípravy

  1. Žloutky ušleháme s vanilkovým cukrem do pěny, dále přidáváme smetanu, salko a mléko, vše promícháme a vlijeme do hrnce. V hrnci směs pomalu zahříváme (ale nevaříme!!!), zahřívejte dokud se ze směsi nezačne kouřit. V tento moment směs stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Při vaření nám mohou vzniknout malinké sraženiny ,proto po vychladnutí směs ještě pro jistotu přecedíme přez jemné sítko. V tento moment můžeme tekutinu rozdělit na několik dílů a ochutit jí různými druhy alkoholu. Já dělila na tři díly jeden s rumem jeden s Amarettem a jeden nealko.

  2. S množstvím alkoholu je to velice individuální. Prostě přilévejte a ochutnávejte dokud to nebude ono. Někdo raději jemný likér a někdo zase říznější

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů