Domácí trvanlivá majonéza z olivového oleje (fermentovaná)

Kateřina Gallinová

Tato základní majonéza obsahuje pouze takové přísady, které jsou pro naše tělo co nejzdravější. Nejsou v ní přidané žádné chemické konzervanty, přesto v chladu v pořádku vydrží minimálně jeden měsíc. Kvašením, neboli fermentací, totiž vzniká kyselina mléčná, která má prebiotické účinky a brání množení patogenních mikroorganismů. Díky olivovému oleji je mírně nahořklá, je potřeba si na její chuť trochu zvyknout. Ale málokdy ji používáme čistou, většinou ji před konzumací dochucuji, například jako tatarskou omáčku, bylinkami, křenem, pečeným nebo čerstvým česnekem, či rajským protlakem.

Domácí trvanlivá majonéza z olivového oleje (fermentovaná)

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
vaječný žloutek 2 kusy
citronová šťáva, čerstvá 1 lžíce
kysané bílé zelí 15 g
hořčice dijonská 1 lžíce
sůl 0,5 lžičky
olivový olej panenský 200 ml

Postup přípravy

  1. Do úzké vysoké nádoby postupně vložte žloutky, hořčici, sůl, citrónovou šťávu a šťávu z kysaného zelí (nebo bílý jogurt), nakonec přilijte olej.

  2. Ponorný (tyčový) mixér ponořte až na dno nádoby, zapněte ho a jakmile začne směs emulgovat, velmi pomalu ho vytahujete nahoru a mixujte, až se všechen olej spojí se zbytkem surovin do majonézy.

  3. Hotovou majonézu dejte do vychladlé, horkou vodou předem vysterilizované, zavařovací skleničky. Skleničku zavřete, ale víčko nedotahujte, aby mohly unikat případné vznikající plyny. Majonézu nechejte při pokojové teplotě 8 až 10 hodin fermentovat.

  4. Dotáhnete víčko skleničky a hotovou zfermentovanou majonézu uložte do chladničky a postupně konzumujte. Odebírejte ji vždy čistou lžící, aby se nezkazila. Vydrží bez problémů jeden měsíc, pravděpodobně i déle, mírné oschnutí povrchu nebývá na závadu.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů