Domácí tortilly ze špaldové mouky
Tortilly se dají velmi snadno udělat i doma - daleko levněji a ve zdravější verzi. Můžete je použít nejen jako klasické tortilly, ale také jako základ na pizzu nebo dokonce rychlý koláč:)
- 2h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová | 180 g |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 lžičky |
voda horká | 90 ml |
sůl | 0,5 lžičky |
sádlo | 40 g |
Postup přípravy
-
Smíchejte mouku s kypřícím práškem a solí. Pro lepší nutriční hodnoty můžete nahradit 20% jinou moukou - například ze žlutého hrachu, z cizrny nebo červené čočky. Lze také použít i ječnou nebo z quinoi. Do mouky přidejte sádlo a promíchejte rukama, dokud nevznikne drobivá konzistence. Postupně přidávejte teplou vodu (měla by být hodně teplá, ale jen tolik, abyste v ní mohli pohodlně držet ruce a nespálit se). Míchejte, dokud se těsto nespojí a nebude hladké a pružné. Těsto potřete rozpuštěným sádlem (nebo olivovým olejem), přikryjte utěrkou a nechte odpočívat asi 30 minut. Pak těsto rozdělte na 4 malé kousky, vytvarujte bochánky a ještě nechte odpočívat dalších cca 30 minut. Každý bochánek jemně obalte v mouce. Pak z něj nejrve ručně vytvarujte placku, tu vyválejte na co nejtenčí tortillu.
-
Pro různé chutě můžete do mouky přidat sušené bylinky jako oregáno, koriandr, římský kmín a česnek pro vůni, nebo kurkumu pro barvu. Pro sladkou variantu můžete ubrat sůl a přidat vanilkový extrakt nebo kardamom. Tu můžete využít například pro rychlý a vynikající tortillový koláč:)
-
Tortilly pečte na grilu, na sucho v rozpálené těžké pánvi nebo v troubě. Každou stranu pečte přibližně minutu, dokud se na nich nevytvoří zlatavé a opečené flíčky. Tortilly ale můžete také uschovat několik dní v lednici nebo je zamrazit. V takovém případě je nechejte světlejší a před podáváním je na pánvi ještě pěkně dopečte. Pro skladování je důkladně zabalte, aby neosychaly, například do smršťovací folie.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů