Domácí těstovinové lasagne s boloňskou omáčkou

Radka

Poznáte deset rozdílů? Aneb vlevo bez lepku a laktózy s domácím těstem, vpravo klasické lepkové z kupovaných plátů. Podrobný postup najdete i v Radčině jedničce kuchařce jako poslední recept pro labužníky. Tohle jídlo, stojí za tu námahu, protože je prostě skvělé... Navíc je to několik much jednou ranou: 1. naučíte se skvělé těsto na domácí bezlepkové a bezmléčné těstoviny, které pak můžete plnit čímkoliv chcete, 2. naučíte se skvělou boloňskou omáčku, kterou můžete dát třeba na bezlepkové špagety nebo zapéct s drobnými bezlepkovými těstovinami a sýrem, 3. naučíte se bešamelovou omáčku, ze které podle přidaných surovin vykouzlíte nejen sýrovou, ale při větším naředění domácím vývarem, absenci sýra a jiným dochucení získáte jakoukoliv smetanovou omáčku - koprovou, křenovou apod.. 4. při použití bezlaktózového mléka, smetany a sýra dostanete a samozřejmě lasagne s boloňskou omáčkou bez lepku a laktózy, 5. Hotové lasagne můžete opatrně nakrájet na čtvercové porce a po jedné porci zamrazit (příležitostná rychlá a skvělá večeře). PS: Kupte si čerstvé bylinky, v omáčce Vám udělají velkou službu.

Domácí těstovinové lasagne s boloňskou omáčkou

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
bezlepková mouka, libovolná 250 g
bezlepková mouka, libovolná 50 g
vajíčka 3 kusy
sůl 1 špetka
olej řepkový 2 lžíce
voda horká 2 lžíce
guma xantanová 1 lžička
olej řepkový 2 lžíce
směs koření na mleté maso 400 g
cibule 1 kus
česnek stroužky 3 kusy
mrkev 3 kusy
petržel kořenová 1 kus
celer 0,25 kusu
tymián čerstvý 3 snítky
saturejka 1 lžička
rajčata sterilovaná 400 g
rajčatové pyré, passata 100 g
víno červené jakostní 3 lžíce
cukr třtinový 1 lžíce
sůl 1 lžička
pepř černý mletý 1 špetka
máslo 80 g
bezlepková mouka, libovolná 2 lžíce
smetana na vaření 350 g
mléko polotučné 1,5% tuku 150 ml
sýr parmazánového typu, strouhaný 50 g
sůl 1 špetka
pepř bílý mletý 1 špetka
muškátový ořech mletý 1 špetka
sýr parmazánového typu, strouhaný 100 g

Postup přípravy

  1. Nejprve si zaděláme těsto. V misce smícháme mouku, sůl, guarovou moučku přidáme vejce, olej a horkou vodu. Rukou uhněteme hladké polotuhé těsto. Necháme chvíli na pomoučené ploše odpočinout.

  2. Mezitím si rozpálíme olej v hluboké pánvi (WOK), přidáme cibuli a česnek, snížíme teplotu a opékáme do zesklovatění. Přidáme rozdrobené maso a celé čerstvé bylinky (nebo můžeme lístečky odtrhat - ale pak trošku vadí při skusu...). Na maso přidáme lžíci třtinového cukru a trochu osolíme - maso pustí šťávu. Pomalu opékáme a promícháváme. Když je maso opečené bez syrových kousků přidáme jemně strouhanou zeleninu a opět opékáme a promícháváme cca 5 minut. Přidáme sekaná rajčata, passatu a víno, v případě, že je směs stále hustá, přidáme další passatu (rajčatovou omáčku). směs necháme na sporáku táhnout za občasného promíchávání cca 15 minut, nakonec vyndáme stonky bylinek a dosolíme a dopepříme podle chuti.

  3. Nastrouháme si sýr do misky a pustíme se do tvorby lasagnových plátů. Na hodně pomoučené ploše si rozválíme z odpočinutého těsta plát o výšce 3-5 mm, zkuste co nejvíce rozválet, ale tak, aby se těsto netrhalo (na fotkách jsou pláty trochu silnější). Rádýlkem ořízneme přečnívající okraje, tak abychom měli velký obdélník těsta. Půjčíme si od dětí pravítko a naměříme 8 stejně velkých obdélníků. Zbytky těsta můžeme nechat trochu zaschnout a nasekat na nudle do polévky.

  4. Uvaříme bešamelovou sýrovou omáčku... V hrnci si rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání metličkou vytvoříme hladkou zlatou jíšku (v případě potřeby přidáme ještě trošku másla). Musíme stále míchat a vařit tak na středním plameni, aby se nepřipalovala. Přilijeme smetanu a promícháme, přidáme mléko, 50 g nastrouhaného parmazánu, sůl, bílý pepř podle chuti a špetku muškátového oříšku, 2-3 minuty provaříme. Bešamel odstavíme a necháme jen chvilku vychladnout.

  5. Troubu zahřejeme na 200 °C. Dno zapékací mísy pokryjeme vrstvou boloňské omáčky, na ní položíme těstovinové pláty (opatrně mohou se trhat - při zvedání z posypané plochy si můžete pomoci kulatým příborovým nožem). Na pláty nasypeme část strouhaného sýra a navrstvíme lžící bešamel. Na bešamel navrstvíme omáčku, dáme těstovinové pláty, posypeme opět sýrem a navrstvíme opět bešamel, zakončíme vrstvou sýra. Dáme na 20 minut zapéct, až se na povrchu začne tvořit zlatavá kůrka.

  6. Po upečení necháme lasagne na mřížce chvilku zchladnout, aby se zatáhly. Podáváme teplé.

    Po upečení necháme lasagne na mřížce chvilku zchladnout, aby se zatáhly. Podáváme teplé.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů