Domácí sýr

Oli

Něco pro ty, co si chtějí udělat vlastní sýr. Děkujeme Mileně Jirkové za skvělý recept!

Domácí sýr

Suroviny pro 10 osob

Čeho Kolik
mléko plnotučné, selské 1 litr
sůl 1 lžička
zakysaná smetana 200 g
vajíčka 3 kusy

Postup přípravy

  1. 1. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sůl (pokud máte raději sladší sýry, přidejte méně). 2. Na mírném ohni přivedeme osolené mléko do varu a za stálého míchání přidáváme rozšlehaná vajíčka se zakysanou smetanou. Tuto hmotu vaříme asi 6 minut - začne se tvořit tvaroh.

  2. 3. Připravíme si jemnou tkaninu, přes kterou budeme slévat sýr. Pomocí tkaniny sýr pořádně zbavíme tekutiny a pořádně uvážeme. 4. Necháme alespoň 4 hodiny odstát takto pořádně utaženy a sýr máme hotový.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů