Domácí sýr
Něco pro ty, co si chtějí udělat vlastní sýr. Děkujeme Mileně Jirkové za skvělý recept!
- 5h
- 10 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Lchf, low carb
- Polevy, krémy, náplně
- Pomazánky
- Primal
- Vaření
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mléko plnotučné, selské | 1 litr |
sůl | 1 lžička |
zakysaná smetana | 200 g |
vajíčka | 3 kusy |
Postup přípravy
-
1. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme sůl (pokud máte raději sladší sýry, přidejte méně). 2. Na mírném ohni přivedeme osolené mléko do varu a za stálého míchání přidáváme rozšlehaná vajíčka se zakysanou smetanou. Tuto hmotu vaříme asi 6 minut - začne se tvořit tvaroh.
-
3. Připravíme si jemnou tkaninu, přes kterou budeme slévat sýr. Pomocí tkaniny sýr pořádně zbavíme tekutiny a pořádně uvážeme. 4. Necháme alespoň 4 hodiny odstát takto pořádně utaženy a sýr máme hotový.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů