Domácí sušená slaninka
Slanina je na trochu delší běh, asi je jednodušší ji koupit, ale přičichl jsem k sušení masa a trochu mě to oslovilo. Je to prostě zábava. Jozef Kabát nám poskytl skvěle zpracovaný návod, jak na to :)
- 10h
- 6 porcí
- náročné
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vepřový bok, bůček bez kosti | 850 g |
tymián sušený | 1 lžička |
rozmarýn sušený | 5 g |
muškátový ořech mletý | 1 špetka |
sůl | 20 g |
praganda, řeznická sůl | 10 g |
portské víno | 500 ml |
kořenicí směs divoké koření, na zvěřinu | 3 lžíce |
paprika sladká mletá | 3 lžíce |
chilli sušené mleté | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Na začátku byl bůček, po vykostění a očištění od chrupavek, maso vážilo 850 g. Do masa jsem vmasíroval směs koření (tymián, rozmarýn, muškátový oříšek a sůl. Sůl jsem dával kuchyňskou (20 g) a Pragandu-10 g (nakládací sůl), koření podle potřeby, aby maso bylo celé potřené směsí. Na týden jsem dal do lednice (maso pustí šťávu) a denně otáčel.
-
Po týdnu omyl pod studenou vodou, osušil papírovou utěrkou a na 24 h částečně ponořil do portského vína, po 12 h otočil. Znovu omyl a osušil papírovou utěrkou, opravdu se musí dokonale, aby nezůstala na mase vlhkost a může způsobit plíseň.
-
A už jenom obalit ve směsi divokého koření, papriky, chilli. Týden jsem nechal viset v lednici a po týdnu maso viselo ve vinotéce (12°C). První naložení masa 23.11., zabalení do koření a zavěšení 1.12.2020 do 15.1.2021. Dnes váha 470 g. Slaninka je luxusní.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů