Domácí sušená slaninka

Domácí sušená slaninka 1 další fotka

Slanina je na trochu delší běh, asi je jednodušší ji koupit, ale přičichl jsem k sušení masa a trochu mě to oslovilo. Je to prostě zábava.

Jozef Kabát nám poskytl skvěle zpracovaný návod, jak na to :)

Postup přípravy

  1. Na začátku byl bůček, po vykostění a očištění od chrupavek, maso vážilo 850 g. Do masa jsem vmasíroval směs koření (tymián, rozmarýn, muškátový oříšek a sůl. Sůl jsem dával kuchyňskou (20 g) a Pragandu-10 g (nakládací sůl), koření podle potřeby, aby maso bylo celé potřené směsí. Na týden jsem dal do lednice (maso pustí šťávu) a denně otáčel.

  2. Po týdnu omyl pod studenou vodou, osušil papírovou utěrkou a na 24 h částečně ponořil do portského vína, po 12 h otočil. Znovu omyl a osušil papírovou utěrkou, opravdu se musí dokonale, aby nezůstala na mase vlhkost a může způsobit plíseň.

  3. A už jenom obalit ve směsi divokého koření, papriky, chilli. Týden jsem nechal viset v lednici a po týdnu maso viselo ve vinotéce (12°C). První naložení masa 23.11., zabalení do koření a zavěšení 1.12.2020 do 15.1.2021. Dnes váha 470 g. Slaninka je luxusní.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte