Domácí pomarančová low carb marmeláda
Je marmeláda bez cukru to, co hledáte? Tak to jste tu správně:) Vyzkoušejte náš recept a uvařte si tu nejlepší domácí low carb pomarančovou marmeládu.
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 5 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
pomeranč | 1 000 g |
erythritol, sukrin | 50 g |
sůl | 1 špetka |
pektin | 1 lžička |
citrón | 2 kusy |
rum (originál tuzemský) | 5 lžiček |
Postup přípravy
-
Recept je na 5 menších skleniček. Na marmeládu je lepší kupovat citrusy s tenčí kůrou a v bio verzi, pomeranče mám nejraději ze Sevilly. Vystačíte si ale s čímkoliv, co mají zrovna na regálech dostupného:) Ovoce řádně umyjeme. 3 pomeranče a citrony rozkrájíme včetně kůry na malé kostky, můžeme i nahrubo rozsekat ve food-procesoru. Ze zbylého ovoce vymačkáme šťávu - z kila pomerančů jí bude cca 500ml. Ze šťávy i kostek odstraníme veškerá semínka. Do hrnce s širokým dnem si nalejeme šťávu, přidáme špetku soli a spolu se sladidlem svaříme. Přidáme nasekané ovoce, promícháme a na mírném plameni pomaličku probubláváme zhruba 30minut, dokud se hmota nezredukuje. Pokud chcete marmeládu hladkou, rozmixujte v této fázi tyčovým mixérem. Mezitím si vypaříme skleničky horkou vodou.
-
Před koncem vaření přidáme pektin - lze nahradit i agarem - ten už ale nevařte. Horkou hmotu nalijte do skleniček. Každou zakápněte lžičkou rumu, zavíčkujte a sterilizujte 20 minut na 80°C. Pokud nechcete zavařovat, můžete také rozdělit na dávky a zmrazit:) Pro hodně voňavou marmeládu nebo ozvláštnění chuti můžete přidat i vanilku, skoři hřebíček, kardamom, badyán nebo špetku chilli.
-
Marmeláda vydrží neotevřená i více než rok. Po otevření ale uchovávejte v lednici a spotřebujte do deseti dnů až dvou týdnů.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů