Pravá italská pizza se peče při velmi vysoké teplotě, my dosáhneme asi max.250°C. Chuť podpoříme pečením na kameni, ale i plech postačí. A obložíme si tím, co máme rádi :)
- 1h:20m
- 2 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
15 g |
15 g |
300 g |
300 g |
3 g |
3 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
150 ml |
150 ml |
Omáčka | |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
150 ml |
150 ml |
Postup přípravy
-
Ve vodě si rozpusťte droždí, přidejte vše ostatní a rukou či v robotu vypracujte hladké těsto.
Zakryjte poklicí či fólií a nechte asi hodinku v teple vykynout.
-
Mezitím si připravte omáčku: na oleji zpěňte cibuli, česnek, po chvíli přidejte passatu a sůl a nechte pár minut společně provařit.
-
Vykynuté těsto rozdělte na 2 díly, každý vytvarujte na samostatném pečícím papíru válečkem a rukama do tvaru pizzy.
Potřete omáčkou, obložte a pečte na maximum asi 8-10 minut dozlatova.
Podávejte hned po vytažení z trouby.
-
Na obložení pizzy například:
rajče, čerstvá mozzarella a bazalka
šunka, pikantní salám nebo slanina
špenátové listy
sýr s modrou plísní, parmazán
na plátky pokrájená rajčata, mladé cukety
feferonky, nakládané artyčoky nebo houby
olivy, ančovičky, kapary
-
Můj tip: Pokud nechcete zbytečně utrácet, zkuste kámen na pečení z Orion domácích potřeb. Není to vyloženě kámen, ale kamenina, tedy neváží tolik, nicméně funguje dostatečně dobře a za normální peníze dostanete kulatý nebo hranatý přírodní materiál vhodný na pečení do trouby.
Makronutrienty
78%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 868 kJ | 3 193 kJ |
Kalorická hodnota | 207 kcal | 763 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,2 g
0,571 g |
133 g
2,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,62 SVJ | 13,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,83 g
0,762 g |
17,8 g
2,8 g |
Bílkoviny | 5,66 g | 20,8 g |
Sůl | 0,635 g | 2,34 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů