Zdravější a chutnější varianta ne příliš zdravé, ale o to oblíbenější dětské pochoutky:)
Základem pro dobrou nutelu má být ořechové máslo. Tento recept jsem zkoušela v různých variacích - lze použít jakékoliv ořechové máslo, také z jiného druhu ořechů či jejich směsí - včetně arašídového másla. Já mám nejraději ta s kousky oříšků.
Domácí nutela je výborná na pečivo nebo s ní lze například slepovat cukroví.
- 4h:15m
- 25 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
zahuštěné kondenzované mléko slazené 380 g |
380 g |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 lžic |
5 lžic |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Do mísy vložíme ořechové máslo a spustíme mixér na pomalý chod. Pomalu přidávám kakao, proteinový prášek, kondenzované mléko a rozpuštěnou čokoládu. Převařenou vodu přidáváme pouze tehdy, pokud je směs příliš tuhá - většinou za to může proteinový prášek. Snažím se tomu vyhnout, směs pak tak dlouho nevydrží. Prášek je lepší přidávat postupně, abyste dosáhli ideální konzistence. Pokud nemáte, nutelu lze připravit i bez proteinového prášku. Jen musíte počítat s tím, že se vám změní nutriční hodnoty. Proteinový prášek přidá do domácí nutely trochu bílkovin a také pomůže k mazlavější textuře.
Směs vyšleháme do hladkého krému.
-
Pokud budete uchovávat v chladničce, vydrží i několik týdnů. V praxi se to ale moc často nestává:)
Makronutrienty
44%
20%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 753 kJ | 532 kJ |
Kalorická hodnota | 419 kcal | 127 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,9 g
29,2 g |
10,3 g
8,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,39 SVJ | 1,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,4 g
8,04 g |
8,63 g
2,44 g |
Bílkoviny | 15,2 g | 4,61 g |
Sůl | 0,296 g | 0,09 g |
Alergeny
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů