Domácí kokosové mléko + kokosová mouka

Dvě v troubě

Účastní se soutěže: V kuchyni s láskou

Domácí kokosové mléko + kokosová mouka 3 další fotky

Do receptu jsem použila koupený strouhaný kokos. Samozřejmě platí, že čím kvalitnější kokos, tím chutnější mléko, proto se nebojte sáhnout po kokosovém ořechu. Pokud se vám podaří koupit kokos v akci, vaše peněženka bude jásat, když nebudete muset kupovat předražená kokosová mléka v obchodě. Srovnání nemám, nekupuji je, ale údajně je domácí kokosové mléko srovnatelné s kupovaným od Alpro (cena cca 70,-).

Z dávky (uvedené v receptu) kokosu a vody dostanete asi 700 ml mléka. Nakonec jsem mléko připravila z dvojité dávky. Dávku si můžete upravit, ale vždy platí, jeden díl kokosu na dva díly vody. Do mléka můžete přidat špetku soli pro zvýraznění chuti. Také si ho můžete dosladit. Mléko uchovávejte v lednici a před použitím ho protřepejte. Využití pro něj najdete např. při vaření asijských pokrmů a i při pečení jim můžete nahradit kravské mléko. Skvěle také chutná, když si ho nalijete do kávy.

Mléko můžete ochutit nejen kakaem, ale pokud přidáte ovoce, můžete si vyrobit ovocné smoothie, přidáním vanilky vanilkové mléko.

Postup přípravy

  1. Do mixéru jsem nasypala kokos, který jsem zalila vlažnou vodou. Zapnula jsem mixér a vše jsem mixovala asi 5 minut. Hotové mléko jsem přecedila nejprve přes cedník, abych mléko zbavila kokosu. Dále jsem mléko přecedila přes plátýnko. To pro jistotu, kdyby tam ještě nějaký kokos byl.

  2. Čokoládové mléko:

    Ke 400 ml mléka jsem přidala 2 lžíce holandského kakaa. Do mléka jsem ještě rozmixovala banán.

  3. Kokosová mouka:

    Kokosovou drť rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Vložte ho do trouby a sušte asi 4 hodiny. Maximální teplota by neměla přesáhnout 70°C. Moje trouba peče nejméně na 50°C. Během sušení kokos kontrolujte, aby se náhodou nepřipálil. Po upečení a zchladnutí kokos ještě jednou umelte na jemno.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte