Ghee je výborný tuk. Má vysoký bod zakouření (250 °C) a dlouhou, až roční trvanlivost. Skladovat ho můžete jak v lednici, tak ve spíži
- 15m
- 30 porcí
- jednoduché
Postup přípravy
-
Máslo rozpustíme v menším kastrůlku a udržujeme u bodu varu. Zatímco nám máslíčko probublává, sbíráme pěnu, která se nám tvoří na hladině. Jedná se o uvolněnou bílkovinu. Ve chvíli, kdy už se nám pěna netvoří, máslo začne být lehce průhledné a mít zlatavou barvu máme hotovo. V tento moment ghee přecedíme přes plátýnko.
Makronutrienty
0%
1%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 999 kJ | 500 kJ |
Kalorická hodnota | 717 kcal | 119 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,06 g
0,06 g |
0,01 g
0,01 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,006 SVJ | 0,001 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
81,1 g
50,5 g |
13,5 g
8,41 g |
Bílkoviny | 0,85 g | 0,142 g |
Sůl | 0,04 g | 0,007 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů