Pokud můžete někam přidat dýňová semínka, určitě je přidejte. Pro naše zdraví jsou učiněný poklad.
- 1h:45m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
400 ml |
400 ml |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Do trochy vlažné vody rozdrobíme droždí a necháme chvíli aktivovat. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a zaděláme vláčné těsto, ideálně za pomoci kuchyňského robotu. Potom těsto přendáme na vál a rukama ještě pořádně prohněteme. Vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme nakynout přibližně 45 minut.
-
Na vále z něj utvoříme bochánek, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Rukama namočenýma ve vodě bochánek pohladíme. Do kastrolku nalijeme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Pokud budete chtít křupavější kůrku, v polovině pečení vodu vyndáme.
-
Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Potom snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě.
Makronutrienty
82%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 923 kJ | 1 605 kJ |
Kalorická hodnota | 221 kcal | 384 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
43,4 g
0,436 g |
75,5 g
0,758 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,34 SVJ | 7,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,22 g
0,511 g |
5,59 g
0,888 g |
Bílkoviny | 6,28 g | 10,9 g |
Sůl | 0,63 g | 1,09 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů