Domácí bujón - vývar
Vývar... Základ většiny mých receptů. Vývar jsem začala vařit v dvoulitrovém hrnci. Teď mi pomalu nestačí ten největší co mám. Vždy si dojdu do řeznictví a nakoupím různé kosti. Vepřové, hovězí, morkové, křížové, oháňku,... Když vykostím kuře, přihodím i ty kuřecí, mám ráda smíšený vývar. K tomu hodně kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Pak ho nechám na jedničku i 12 hodin táhnout na sporáku. Možná se vám bude zdát, že je to zbytečně dlouho, že to stačí v papiňáku... Pche, tenhle vývar má duši! :)
- 4h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
kosti na polévku | 1 kg |
mrkev | 2 kusy |
celer | 0,5 kusu |
petržel kořenová | 1 kus |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 4 kusy |
bylinky čerstvé směs | 2 hrsti |
bobkový list celý sušený | 4 kusy |
nové koření | 10 kuliček |
pepř černý celý | 10 kuliček |
Postup přípravy
-
Nemusí být vše, co je v surovinách. Prostě dejte to, co máte doma. Kořenovou zeleninu důkladně omyjte a vydrbejte kartáčkem, neloupejte. To samé platí i o cibuli a česneku, ale bacha na to, pod slupkou bývá plíseň, takže cibuli i česnek většinou raději loupu. Zalejte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a zprudka přiveďte k varu. Nechte maso zatáhnout. Vodu slijte. Já jí dávám pejskům. :)
-
Zalijte znovu studenou vodou a sporák zapněte na nejnižší stupeň. Nechte táhnout několik hodin. Na takto nízký stupeň aspoň 6-8h, ale jak jsem psala výše... Klidně déle! Hotový vývar přeceďte a oberte maso.
-
Pokud chcete bujon, nechte přecezený vývar zredukovat. Nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Tak máte zajištěnou zásobu domácího bujonu na další vaření.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů