Vývar... Základ většiny mých receptů. Vývar jsem začala vařit v dvoulitrovém hrnci. Teď mi pomalu nestačí ten největší co mám. Vždy si dojdu do řeznictví a nakoupím různé kosti. Vepřové, hovězí, morkové, křížové, oháňku,... Když vykostím kuře, přihodím i ty kuřecí, mám ráda smíšený vývar. K tomu hodně kořenové zeleniny, cibule, česneku a koření. Pak ho nechám na jedničku i 12 hodin táhnout na sporáku. Možná se vám bude zdát, že je to zbytečně dlouho, že to stačí v papiňáku... Pche, tenhle vývar má duši! :)
- 4h:15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Vývar | |
---|---|
1 kg |
1 kg |
2 kusy |
2 kusy |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
4 kusy |
4 kusy |
2 hrsti |
2 hrsti |
4 kusy |
4 kusy |
10 kuliček |
10 kuliček |
10 kuliček |
10 kuliček |
Postup přípravy
-
Nemusí být vše, co je v surovinách. Prostě dejte to, co máte doma. Kořenovou zeleninu důkladně omyjte a vydrbejte kartáčkem, neloupejte. To samé platí i o cibuli a česneku, ale bacha na to, pod slupkou bývá plíseň, takže cibuli i česnek většinou raději loupu. Zalejte studenou vodou, aby bylo vše ponořené a zprudka přiveďte k varu. Nechte maso zatáhnout. Vodu slijte. Já jí dávám pejskům. :)
-
Zalijte znovu studenou vodou a sporák zapněte na nejnižší stupeň. Nechte táhnout několik hodin. Na takto nízký stupeň aspoň 6-8h, ale jak jsem psala výše... Klidně déle! Hotový vývar přeceďte a oberte maso.
-
Pokud chcete bujon, nechte přecezený vývar zredukovat. Nalijte do tvořítek na led a zamrazte. Tak máte zajištěnou zásobu domácího bujonu na další vaření.
Makronutrienty
20%
62%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 408 kJ | 688 kJ |
Kalorická hodnota | 97,5 kcal | 164 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,04 g
1,1 g |
6,81 g
1,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,404 SVJ | 0,681 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,7 g
0,026 g |
6,24 g
0,044 g |
Bílkoviny | 12,4 g | 21 g |
Sůl | 0,076 g | 0,128 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů