Domáce bezlepkové rožky sú vyrobené bez alergénov lepku, sóje, vajec, laktózy, orechov … good Štruktúra cesta na bezlepkové domáce rožky veľmi pripomína klasické lepkové rožky čo dostanete kúpiť v obchode.
- 1h
- 10 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
230 g |
230 g |
130 g |
130 g |
40 g |
40 g |
20 g |
20 g |
vláknina psyllium, jitrocelová 20 g |
20 g |
1 lžička |
1 lžička |
3 lžíce |
3 lžíce |
600 ml |
600 ml |
1 špetka |
1 špetka |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Na potření | |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
V rajničke zohrejeme 2 dcl vody v ktorej rozpustíme kvasnice so štipkou soli a cukru. Teda si pripravíme kvások.
V samostatnej miske zmiešame suché ingrediencie okrem psyllia a xantánovej gumy na prípravu domácich bezlepkových rožkov.
Do suchej misky vmiešame kvások spolu s vodou ( zvyšných 4 dcl ). Miešame vareškou.
Do vymiešaného hladkého, liateho cesta vmiešame Psyllium a xantánovú gumu. Miešame elektrickým mixérom / metličkou pokiaľ cesto nezačne hustnúť.
Vymiešané cesto na domáce bezlepkové rožky prikryjeme potravinovou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť po dobu 1 hodiny.
-
Po uplynutí 1 hodiny cesto prenesieme na mierne podsypanú pracovnú dosku a z cesta vymiesime 10 bochníkov ( cesto je celistvé, jemne lepkavé a pružné )
Každý bochník vyvaľkáme do oválu a zrolujeme do tvaru rožka. Prebytočnú múku z rožkov oprášime.
Rožky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie a zakryjeme ich potravinovou fóliou. Necháme ich podkysnúť po dobu 30 minút.
-
Po 30 minútach rožky potrieme slanou vodou a vložíme ich do rúry spolu s plechom s vriacou vodou ( na vytvorenie pary ) a pečieme pri teplote 250°C po dobu 7 minút.
Po 7 minútach teplotu znížime na 180°C a vytiahneme plech s vodou. Pečieme ďalších cca 25 minút.
Po upečení necháme domáce bezlepkové rožky úplne vychladnúť.
Makronutrienty
81%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 664 kJ | 788 kJ |
Kalorická hodnota | 159 kcal | 188 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,4 g
0,474 g |
32,5 g
0,563 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,74 SVJ | 3,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,04 g
0,623 g |
4,8 g
0,74 g |
Bílkoviny | 2,59 g | 3,08 g |
Sůl | 0,634 g | 0,753 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů