Tento korpus je naprosto famózní a jdou s ním dělat přímo kouzla, druhy ořechů můžeme střídat dle libosti, připravit v kakaové verzi, světlé verzi, těsto se hodí jak na perník, chlebíček, muffiny je prostě úžasné, dělám jej každý rok a letos už asi po třetí. Vláčnost těsta si můžeme upravit množstvím přidané cukety či mlékem, druhem zvolené mouky a v neposlední řadě délkou pečení. Můžeme potřít marmeládou, ozdobit čokoládou, ořechy, smetanou (našlehaným kokosovým mlékem) či krémy a pokaždé máme jinou chuť.
- 1h
- 8 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
202 g |
202 g |
202 g |
202 g |
2 kusy |
2 kusy |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 80 g |
80 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
90 g |
90 g |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
mléko mandlové, rostlinný nápoj 220 ml |
220 ml |
mléko mandlové, rostlinný nápoj do tmavého těsta 100 ml |
100 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
kořenicí směs perníkové koření 1 lžička |
1 lžička |
Na ozdobu | |
100 g |
100 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Rozklepneme si dvě vejce, které přemístíme do šlehací nádoby společně s cukrem a medem vyšleháme pěkně do krému, chvíli to potrvá. Pokud máme kuchyňského pomocníka, který za nás pěkně pracuje, necháme jej pěkně šlehat a připravíme si zbylé ingredience. Nameleme ořechy, prosejeme mouku, připravíme si kypřící prášek, perníkové koření, olej či Ghí. oloupeme, vydlabeme a najemno nastrouháme cuketu.
-
Sypké suroviny, tedy prosátou mouku, ořechy, kypřidlo a perníkové koření smícháme dohromady. Vezmeme si mísu, kde máme našlehaná vejce s cukrem a medem, přisypeme smíchané sypké suroviny, pouze lehce s pomocí metly zamícháme a postupně přiléváme mléko, nakonec vmícháme olej či povolené Ghí. Z připraveného těsta si odebereme 3 naběračky těsta, do kterého přidáme kakaový prášek a 8 lžic mandlového či jiného mléka.
Do zbylého světlého těsta vmícháme nastrouhanou cuketu.
-
Vezmeme si formu, ve které budeme péct, vymažeme ji olejem, vysypeme ji hrubou moukou nebo můžeme vystlat pečícím papírem, pokud máme silikonovou formu máme práci usnadněnou. Já jsem zkoušela péct ve formě na biskupský chlebíček, která je silkonová a pak v kulaté klasické formě a tu mám prostě nejraději.
-
Do formy nalijeme nejprve světlou část a následně libovolně tmavou část. Formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut až hodinu, podle toho jak chceme korpus vláčný, vyzkoušíme špejlí. Pokud by se vám zdálo, že povrch je již pečený a vnitřek ještě ne, překryjte během pečení korpus pečícím papírem. Pokud chceme vláčný korpus může se těsto lehce lepit na špejli, ale nesmí být tekuté.
-
Zde jsem použila Vivani čokoládu, kterou jsem rozpustila ve vodní lázní s lžičkou kokosového oleje, poleva se pak lépe krájí, rozpuštěnou čokoládou korpus polijeme, ozdobíme směsí ořechů a necháme vychladnout.
Makronutrienty
56%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 019 kJ | 1 746 kJ |
Kalorická hodnota | 243 kcal | 417 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27 g
2,97 g |
46,2 g
5,09 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,7 SVJ | 4,62 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,6 g
3,6 g |
25 g
6,18 g |
Bílkoviny | 6,91 g | 11,8 g |
Sůl | 0,531 g | 0,91 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů