Vůbec nechápu, jak je možné, že rizoto s cuketami tady na blogu dosud nebylo, když cuketa je moje asi nejvděčnější a nejčastěji používaná zelenina, každopádně situace napravena a nechte si chutnat. ????
- 30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Rizoto | |
---|---|
250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
700 ml |
700 ml |
1 oříšek |
1 oříšek |
Postup přípravy
-
Rýži nejdříve propláchněte, nejlépe i několikrát po sobě. V hrnci či hlubší pánvi rozpalte přepuštěné máslo a vhoďte na něj na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Zhruba v polovině smažení přidejte také kuřecí maso a cuketu nakrájené na kostičky, a v závěru i česnek nasekaný nadrobno. Společně opečte do zlatavé barvy.
-
Do hrnce k opečené směsi přidejte rýži, krátce ji opražte a poté zalijte třetinou vody či vývaru. Pokud se toho nebojíte, můžete podlít i bílým vínem.
-
Osolte, promíchejte, ztlumte plamen a na mírném ohni postupně vařte. Rýži průběžně kontrolujte a v případě, že se voda vypaří, opět dolijte další třetinu tekutiny. Opět promíchejte, vypařte a opakujte, dokud nebude rýže hotová a textura rizota krémová. V závěru můžete vmíchat ještě oříšek másla, případně dochutit libovolným kořením či bylinkami.
-
Dětská specifika:
Základními surovinami je rizoto vhodné pro děti od cca 8 měsíců. Takto malým dětem samozřejmě nesolíme a šetříme také s kořením.
V případě nejmenších strávníků pozor také na horší stravitelnost česneku, který můžete případně zcela vynechat.
Makronutrienty
52%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 432 kJ | 2 046 kJ |
Kalorická hodnota | 103 kcal | 489 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,5 g
0,31 g |
54,3 g
1,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,15 SVJ | 5,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,96 g
1,5 g |
14 g
7,13 g |
Bílkoviny | 7,65 g | 36,2 g |
Sůl | 0,45 g | 2,13 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů