Cuketové matjesy a mrkvové buchtičky - LC
Cuketové matjesy jsou opravdu skvělé a opravdu mají chuť jako matjesy z ryb. Zatím každý kdo ochutnal byl nadšený. Je to opravdu překvapující, ta chuť je prostě skvělá. Úžasné využití cuket v jejich čase od Jozefa Kabáta, děkujeme!
- 1h:20m
- 9 porcí
- středně obtížné
- Historické
- Jedlé dárky
- Jíme venku
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Párty
- Pečení
- Předkrmy
- Přílohy
- Saláty
Suroviny pro 9 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
cuketa | 860 g |
cibule | 620 g |
sůl | 50 g |
erythritol, sukrin | 20 g |
olivový olej z pokrutin | 200 ml |
ocet kvasný lihový | 3 lžíce |
nové koření | 20 kuliček |
pepř černý celý | 40 kuliček |
bobkový list celý sušený | 9 kusů |
mrkev | 250 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný | 170 g |
mozzarella | 250 g |
mandlová mouka | 150 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 10 g |
guma xantanová | 5 g |
vejce slepičí velké, l | 2 kusy |
sůl | 5 g |
olivový olej | 2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu jsem oloupal, rozpůlil. Vydlabal prostředek, měkkou část se semeny. Nakrájel na půlměsíčky cca 1 - 1,5 mm široké. Cibuli jsem nakrájel na co nejslabší půlměsíčky.
-
Sůl a erythritol smíchal a promíchal v míse s cuketou a cibulí. Přidal kuličky koření a olej s octem. Po promíchání plnil 3 sklenice, do každé jsem dal 3 ks bobkového lístku. Do jedné ze sklenic jsem ještě přidal na tenko nakrájenou kapii. Chtěl jsem jednu sklenici ozvláštnit. Oboje jsou dobré, ale bez kapie jsou ,,matjesy,, zajímavější.
-
Cuketa téměř okamžitě začne pouštět šťávu, tu jsem do sklenic rovnoměrně dolil. Už jen týden nechat uležet v lednici, denně otáčet sklenice a je hotovo.
-
Mrkev jsem očistil a najemno nastrouhal, stejně tak sýr a nahrubo mozzarellu. Smíchal jsem vedle mouku, PDP, xantan a sůl. Obě směsi jsem rukou vyhnětl spolu s vejci v lepivé těsto. Vytvaroval koule (18 ks) a pokladl na papír pomazaný olivovým olejem, možno i jiným tukem. Pekl jsem v předehřáté troubě 30 minut na 180 °C.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů