Odjakživa jsem nesmírně milovala halušky.
Ať už s cibulkou, se slaninou, se zelím nebo s bryndzou, nikdy mi nestačila jen jedna porce. Jako dva spiklenci jsme se se sestrou pokaždé plížily do kuchyně pro přídavek...
- 15m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
300 g |
300 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
8 lžic |
8 lžic |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Navrch | |
150 g |
150 g |
1 kus |
1 kus |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu nastrouhám na jemném struhadle (mladou neloupu, starší kousky s tvrdou slupkou oloupu a vydlabu), nezbavuju tekutiny!!!, přidám vejce, sůl, sušený česnek, Solamyl a mouku a umíchám řidší těsto.
-
Do vroucí osolené vody vhodím zkušební mininoček, pokud se rozvaří, přidám ještě mouku. Poté těsto vyškrábnu do haluškovače a plastovou stěrkou protlačím do vroucí vody. Ode dna podeberu, aby halušky nepřisedly ke dnu a vařím, dokud všechny nevyplavou. Jsou téměř v mžiku hotové. Pak vyberu cedníkem a ihned zchladím ve studené vodě, aby se úplně "nerozblemcaly".
-
Hotové promíchám s orestovanou cibulkou a na kostičky nakrájeným orestovaným uzeným špekem (samozřejmě vše i s rozehřátým tukem, halušky to krásně oddělí, promastí a ovoní).
-
Na toto množství stačí cca 150g uzeného masa, anglické slaniny nebo špeku a 1 středně velká cibule. Přidám 2 lžíce zakysané smetany, dle chuti dosolím a dochutím sušeným česnekem, opět promíchám a ihned servíruji.
-
Připravuji z dvojité dávky, protože se rychle "vypařují" :D, ale to poznáte sami, pokud se rozhodnete tenhle recept vyzkoušet. Cibulky a uzeného masa restuju hned dvojnásobek, těsto na halušky připravuji a zavařuji po dávkách, aby nezřídlo.
Makronutrienty
60%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 534 kJ | 1 349 kJ |
Kalorická hodnota | 128 kcal | 322 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,5 g
0,691 g |
41,8 g
1,75 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,65 SVJ | 4,18 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,03 g
1,26 g |
10,2 g
3,2 g |
Bílkoviny | 7,06 g | 17,8 g |
Sůl | 1,34 g | 3,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů