Od chvíle, co jsem si za pár kaček pořídila plech na donuty, se jich nemůžeme nabažit. Pořád vymýšlím jak je ozvláštnit. Kombinace double chocolate nebo čokoláda s vanilkou nikdy neomrzí, ale mně poslední dobou docela baví nahrazovat část mouky ovocem nebo zeleninou. Ověřila jsem si to už u cuketové bábovky, taková náhrada přidá do těsta úplně neskutečnou vláhu.
- 45m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto na donuty | |
---|---|
125 ml |
125 ml |
1,5 hrnků |
1,5 hrnků |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
50 g |
50 g |
1 hrnek |
1 hrnek |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
Kávová poleva | |
250 g |
250 g |
20 ml |
20 ml |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Cuketu nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
-
Kokosové mléko, vejce a kokosový olej dejte do robotu a něchte několik minut prošlehat. Přidejte všechny zbývající suroviny a opět šlehejte. Nakonec přimíchejte cuketu.
-
Pečte na donutovém plechu – vymazaném, formičky plňte zhruba na 3/4 – zhruba 15-20 minut na 180°C. Zda jsou koblížky upečené otestujte špejlí.
-
Než budete donuty namáčet v polevě, nechte je úplně vychladnout.
-
Poleva: Do menší misky dejte cukr a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte. Pomalu – po lžičkách – přidávejte kávu, dokud nedostanete krásně hladkou polotekutou polevu.
-
Hotové koblížky v ní z poloviny namočte a nechte zatuhnout.
Makronutrienty
83%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 061 kJ | 636 kJ |
Kalorická hodnota | 254 kcal | 152 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
48,8 g
24,6 g |
29,2 g
14,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,88 SVJ | 2,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,4 g
3,05 g |
2,64 g
1,83 g |
Bílkoviny | 5,41 g | 3,24 g |
Sůl | 0,616 g | 0,369 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů