Velmi nápaditý a chutný lowcarb oběd/večeře, v sezóně cuket se nízkosacharidový recept hodí ...od Jozefa Kabáta, děkujeme :)
- 1h
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
900 g |
900 g |
lze i jiný tvrdý sýr 200 g |
200 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Náplň | |
500 g |
500 g |
300 g |
300 g |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
4 kusy |
4 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
500 g |
500 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Cuketu jsem nahrubo nastrouhal, osolil a nechal cca 15 minut vyplakat. Překlopil do bavlněné utěrky a co nejvíce vymačkal šťávu. V míse smíchal s nastrouhaným sýrem, vejci, solí a pepřem. Pekl jsem na papíru na 180 °C 40 minut (do zezlátnutí).
-
Na náplň jsem použil mražené fazolky, povařil je cca 5 minut, scedil, nechal vychladnout a co nejvíce z nich vymačkal vodu. Na sádle jsem zesklovatěl cibulku, přidal k fazolkám spolu s ořechy a vejci natvrdo. V sekáčku co nejvíc nasekal do konzistence pomazánky, nakonec přidal sýr a šlehačem zapracoval v hladkou pomazánku. Dochutil solí.
-
Na sádle podusil kuřecí játra do měkka. Na cuketový plát jsem rozetřel pomazánku a do řady naskládal játra, zamotal do fólie a nechal vychladit přes noc. Sýr si dělám sám, smíchám 250 g tvarohu a 200 g zakysané smetany, lehce osolím nechám na cedníku v utěrce lednici vykapávat 24 hodin.
Makronutrienty
17%
41%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 529 kJ | 2 682 kJ |
Kalorická hodnota | 126 kcal | 641 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,72 g
0,746 g |
18,9 g
3,78 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,372 SVJ | 1,89 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,94 g
3,39 g |
45,4 g
17,2 g |
Bílkoviny | 8,69 g | 44,1 g |
Sůl | 0,57 g | 2,89 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů