Luxusní čokoládový nízkosacharidový likér do zimních dní, vhodný i jako dárek...děkujeme Květě Borovičkové za recept :)
Domácí lowcarb dobrůtky
- 10m
- 10 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Likér | |
---|---|
200 g |
200 g |
250 ml |
250 ml |
250 ml |
250 ml |
bílého rumu nebo jiného alkoholu 250 g |
250 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Ze smetany na vaření odložte asi 1 dcl a zbytek ohřejte až téměř k varu, můžete klidně v mikrovlnce. Mezitím si nalámejte na kousky čokoládu, kterou vsypejte do horké smetany. Nechte chvilku změknout a potom opatrně lžící promíchejte až do úplného spojení. Pokud se vám čokoláda úplně nerozpustí, dejte ještě na chvilku do mikrovlnky a zase promíchejte, tento krok opakujte. U některých čokolád, hlavně těch nad 80% ty kousky občas zůstávají, v tom případě přeceďte přes cedník.
-
Ochutnejte, pokud potřebujete víc sladké, ohřejte zbytek smetany a rozpusťte v něm oblíbené sladidlo dle chuti. Vmíchejte a přidejte alkohol a vanilkový extrakt.. Míchejte do vychladnutí, aby se neutvořil škraloup. Přes jemný cedník vlijte do láhve. Můžete ještě ochutit mátovým nebo mandlovým aroma.
Makronutrienty
36%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 256 kJ | 910 kJ |
Kalorická hodnota | 300 kcal | 217 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,9 g
7,08 g |
9,37 g
5,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,29 SVJ | 0,937 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
20,2 g
12,7 g |
14,6 g
9,22 g |
Bílkoviny | 2,99 g | 2,16 g |
Sůl | 0,055 g | 0,04 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů