Čokoládový dort s kávovým krémem - LC

Laduš

Dnes tady mám něco pro milovníky čokolády a kávy - low carb čokoládový dort s kávovým krémem. Zkuste a určitě si pochutnáte. Jak pravila dnes moje neteř: "Ladu, je to jak z luxusní cukrárny." :)

Čokoládový dort s kávovým krémem - LC

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
vajíčka 5 kusů
mandlová mouka 130 g
ořechy vlašské mleté 50 g
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 6 g
sůl 1 špetka
erythritol, sukrin 50 g
máslo čerstvé 50 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 60 g
smetana ke šlehání, šlehačka 215 g
erythritol, sukrin 2 lžičky
káva instantní 3 lžičky
žloutky 4 kusy
máslo čerstvé 100 g
smetana ke šlehání, šlehačka 250 g
čokoláda hořká, 70 - 85% 15 g

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si namlela ořechy a připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

  2. V kastrolku jsem za stálého míchání rozehřála máslo s nalámanou čokoládou, až vznikla jednotná hladká směs. Odstavila jsem z ohně. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Přimíchala jsem rozpuštěnou čokoládu s máslem a smíchané ořechové mouky s práškem do pečiva.

  3. Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila kávový krém.

  4. V kastrolku jsem smíchala smetanu, kávu a erythritol. Na mírném plameni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud nevznikl hustý krém, cca 8 minut. Potom jsem krém nechala vychladnout.

  5. V míse jsem rozmixovala změklé máslo a po lžících přidávala vychladlý krém. Pokaždé jsem směs důkladně promíchala. Ušlehala jsem smetanu.

  6. Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem položila na talíř a namazala polovinou šlehačky. (Příště ale raději použiji celou šlehačku, aby to na tom řezu pak bylo líp vidět.) Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala kávovým krémem.

  7. Zbývající šlehačku jsem použila na ozdobení + čokoládovou pecičku na každý díl. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů