Čokoládový dort s kávovým krémem - LC
Dnes tady mám něco pro milovníky čokolády a kávy - low carb čokoládový dort s kávovým krémem. Zkuste a určitě si pochutnáte. Jak pravila dnes moje neteř: "Ladu, je to jak z luxusní cukrárny." :)
- 2h
- 12 porcí
- náročné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 5 kusů |
mandlová mouka | 130 g |
ořechy vlašské mleté | 50 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 6 g |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 50 g |
máslo čerstvé | 50 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 60 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 215 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
káva instantní | 3 lžičky |
žloutky | 4 kusy |
máslo čerstvé | 100 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 15 g |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si namlela ořechy a připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 21 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.
-
V kastrolku jsem za stálého míchání rozehřála máslo s nalámanou čokoládou, až vznikla jednotná hladká směs. Odstavila jsem z ohně. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Přimíchala jsem rozpuštěnou čokoládu s máslem a smíchané ořechové mouky s práškem do pečiva.
-
Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila kávový krém.
-
V kastrolku jsem smíchala smetanu, kávu a erythritol. Na mírném plameni jsem nechala spojit a potom jsem přimíchala žloutky. Směs jsem ohřívala za stálého míchání na velmi mírném plameni (nesmí přijít k varu), dokud nevznikl hustý krém, cca 8 minut. Potom jsem krém nechala vychladnout.
-
V míse jsem rozmixovala změklé máslo a po lžících přidávala vychladlý krém. Pokaždé jsem směs důkladně promíchala. Ušlehala jsem smetanu.
-
Rozevřela jsem formu s vychladlým korpusem, odstranila pečící papír a korpus rozřízla. Spodní část jsem položila na talíř a namazala polovinou šlehačky. (Příště ale raději použiji celou šlehačku, aby to na tom řezu pak bylo líp vidět.) Přiklopila jsem horním dílem korpusu a dort jsem z vrchu i po obvodu pomazala kávovým krémem.
-
Zbývající šlehačku jsem použila na ozdobení + čokoládovou pecičku na každý díl. Dort jsem nechala přes noc zaležet v ledničce.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů