Čokoládový dort bez cukru a mouky
Vynikající čokoládový nízkosacharidový (low carb) dort. Pokud jste zastánci přísnější keto verze nebo máte nastavený nižší limit sacharidů, raději nahraďte hroznové víno například borůvkami, které jsou pro nízkosacharidové stravování vhodnější a mají nižší glykemický index i obsah sacharidů.
- 1h:15m
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 180 g |
kokos sušený, strouhaný | 40 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 5 lžic |
kypřící prášek do pečiva | 1 lžička |
máslo čerstvé | 110 g |
tvaroh měkký tučný | 0,5 kusu |
vajíčka | 4 kusy |
sůl | 1 špetka |
xylitol | 2 lžíce |
bílý jogurt řeckého typu | 100 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
mascarpone | 250 g |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 150 g |
hroznové víno | 50 g |
mandle blanšírované | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady. V druhé misce měkké máslo vyšleháme do pěny s řeckým jogurtem. Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.
-
Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme. Celou misku suché směsi nasypeme do mokré (máslo, vejce) a zamícháme. Nalejeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 min. Vychladlý prokrojíme na dva díly.
-
Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Vyšleháme šlehačku do husté pěny, přišleháme mascarpone a čokoládu do hladkého krému.
-
Polovinu krému natřeme na plát, přiklopíme a dozdobíme zbytkem krému. Vrch ozdobíme vínem, fíky, mandlemi či jiným ovocem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů