Čokoládový dort bez cukru a mouky

Jídelní plán

Vynikající čokoládový nízkosacharidový (low carb) dort. Pokud jste zastánci přísnější keto verze nebo máte nastavený nižší limit sacharidů, raději nahraďte hroznové víno například borůvkami, které jsou pro nízkosacharidové stravování vhodnější a mají nižší glykemický index i obsah sacharidů.

Čokoládový dort bez cukru a mouky

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
mandlová mouka 180 g
kokos sušený, strouhaný 40 g
kakaový prášek, holandské kakao 5 lžic
kypřící prášek do pečiva 1 lžička
máslo čerstvé 110 g
tvaroh měkký tučný 0,5 kusu
vajíčka 4 kusy
sůl 1 špetka
xylitol 2 lžíce
bílý jogurt řeckého typu 100 g
smetana ke šlehání, šlehačka 1 kus
mascarpone 250 g
čokoláda hořká, 80 - 90% 150 g
hroznové víno 50 g
mandle blanšírované 1 hrst

Postup přípravy

  1. Všechny suché suroviny smícháme v misce dohromady. V druhé misce měkké máslo vyšleháme do pěny s řeckým jogurtem. Ve třetí misce vyšleháme bílky s troškou soli do tuhého sněhu a přidáme žloutky. Opět šleháme.

  2. Smícháme dohromady vajíčka s máslovou pěnou a promícháme. Celou misku suché směsi nasypeme do mokré (máslo, vejce) a zamícháme. Nalejeme do máslem vymazané a kokosem vysypané dortové formy.

  3. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů cca 45 min. Vychladlý prokrojíme na dva díly.

  4. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a necháme ji lehce vychladnout. Vyšleháme šlehačku do husté pěny, přišleháme mascarpone a čokoládu do hladkého krému.

  5. Polovinu krému natřeme na plát, přiklopíme a dozdobíme zbytkem krému. Vrch ozdobíme vínem, fíky, mandlemi či jiným ovocem.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů