V jednoduchosti je krása. Tento dort je jednoduchý na přípravu i konzumaci.
Jeho chuť uspokojí všechny milovníky hořké čokolády – má jemně nahořkou, kakaovo-krémovou chuť. Kdo hořké čokoládě tolik neholduje, může si jej dosladit nějakým přírodním sladidlem (např. stevií či xylitolem).
- 45m
- 8 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Náplň | |
---|---|
240 ml |
240 ml |
3 lžíce |
3 lžíce |
100 g |
100 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
Korpus | |
220 g |
220 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Připravila jsem korpus: Ořechy jsem rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Pak jsem přidala jedlou sodu, extrakt a sůl a krátce ještě mixovala. Nakonec jsem přimíchala med, pár vteřin mixovala v robotu, aby vznikla lepkavá směs. Ořechovou směs jsem dala do menší formy se sundavacím prstencovým bokem (17cm v průměru), prsty pořádně umačkala, aby byla po celém dně stejně tenká )odhadem 0,5 cm) a na okrajích přesahovala (cca 2 cm vysoké okraje, aby pak čokoládový krém sahal až po okraj korpusu). Pekla jsem ho v předem vyhřáté troubě při 170°C 15 min.
-
Zatímco se mi pekl korpus, připravila jsem si náplň. Kokosové mléko jsem nalila do kastrůlku a zahřívala do té doby, než se objevily první bublinky. Odstavila jsem ho ze sporáku a přidala celou čokoládu a kosový tuk. Vše jsem míchala a nechala čokoládu i tuk rozpustit v teplém kokosovém mléce. Nakonec jsem přidala mandlový i vanilkový extrakt. Čokoládový krém měl konsistenci čerstvě uvařeného horkého pudingu.
-
Teplý čokoládový krém jsem nalila na hotový korpus a nechala přes noc vychladnout v lednici, aby vše pořádně ztuhlo.
Makronutrienty
26%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 052 kJ | 1 610 kJ |
Kalorická hodnota | 490 kcal | 385 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
6,26 g |
14,3 g
4,91 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 1,43 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,5 g
18,3 g |
35,7 g
14,3 g |
Bílkoviny | 5,37 g | 4,21 g |
Sůl | 0,609 g | 0,477 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů