Čokoládovo-kávový dort - LC
Luxusní lowcarb dezert či dárek, lahodný a skvělý! :)
- 1h:10m
- 12 porcí
- středně obtížné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Lchf, low carb
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Primal
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Vánoce
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 5 kusů |
mandlová mouka | 120 g |
ořechy vlašské mleté | 50 g |
káva instantní | 2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 50 g |
máslo čerstvé | 50 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 80 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 350 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
káva instantní | 3 lžičky |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 20 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 250 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
Postup přípravy
-
Nejdříve jsem si namlela ořechy a připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. V kastrolku jsem za stálého míchání rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a kávou, až vznikla jednotná hladká směs. Odstavila jsem z ohně.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny (cca 10 minut). Přimíchala jsem rozpuštěnou čokoládu s kávou a máslem a smíchané ořechové mouky s práškem do pečiva. Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.
-
Kávový krém je něco jako domácí termix. V kastrolku jsem smíchala 100 ml smetany, erythritol, kávu a nalámanou čokoládu. Na mírném plameni za stálého míchání jsem nechala vše spojit do hladké konzistence. Odstavila jsem z ohně a přimíchala tvaroh. Směs jsem nechala zcela vychladnout (nejprve chvíli v pokojové teplotě a pak v lednici). Z 250 ml smetany jsem ušlehala šlehačku, kterou jsem vmíchala do kávové směsi.
-
Na smetanový krém jsem pouze smíchala mascarpone se šlehačkou, již jsem nedoslazovala. Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na velký talíř. Znovu jsem korpus zavřela do obruče. Rovnoměrně jsem navrstvila kávový krém a nechala ztuhnout nějakou dobu v lednici. Pak jsem navrstvila smetanový krém a nechala v lednici zaležet přes noc. Na druhý den jsem odstranila obruč a dort nazdobila.
-
Poznámka: doporučuji nejdříve dát bílý krém a až potom ten kávový. Bílý krém je totiž hutnější a špatně se na ten lehký kávový krém mazal. A nebo úplně nejlepší by bylo dort rozříznout, dovnitř dát bílý krém a kávový nahoru.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů