Čokoládovo-kávový dort - LC
Tento low carb dort je sice hodně pracný, ale pokud jde o dárek k narozeninám, určitě se to úsilí vyplatí. Oslavenkyni udělal velikou radost. :)
- 3h
- 12 porcí
- náročné
- Dorty
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Mražení a chlazení
- Oslava
- Párty
- Pečení
- Posvícení
- Slavnostní tabule
- Svatba
- Valentýn
- Vánoce
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 6 kusů |
mandlová mouka | 140 g |
ořechy vlašské mleté | 70 g |
káva instantní | 2 lžičky |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 2 lžičky |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 60 g |
máslo čerstvé | 100 g |
kakaový prášek nepražený | 1 lžíce |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 80 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 350 ml |
mascarpone | 250 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
erythritol, sukrin | 5 lžiček |
káva instantní | 2 lžičky |
čokoláda hořká, 80 - 90% | 50 g |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém | 250 g |
tvaroh měkký tučný | 250 g |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 g |
čokoláda hořká, 90% | 40 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 70 g |
erythritol, sukrin | 4 lžičky |
kakaové máslo | 30 g |
erythritol, sukrin | 30 g |
mléko sušené | 15 g |
sůl | 0,5 špetky |
vanilkový extrakt | 1 ml |
kakaové máslo | 30 g |
erythritol, sukrin | 20 g |
mléko sušené | 10 g |
sůl | 0,5 špetky |
kakaový prášek nepražený | 5 g |
kakaové máslo | 30 g |
sůl | 0,5 špetky |
erythritol, sukrin | 10 g |
kakaový prášek nepražený | 15 g |
Postup přípravy
-
Několik hodin předem (můžete i předešlý večer) jsem vyrobila čokoládová srdíčka. V ohnivzdorné skleněné misce ve vodní lázni jsem za stálého míchání rozpustila kousky kakaového másla. Po úplném rozpuštění jsem přidala kakaový prášek s erythritolem a se solí. I když je čokoláda sladkost, její výroba se neobejde bez soli, která zvýrazní chuť kakaa a podpoří jeho hloubku. Směs jsem nějakou dobu důkladně míchala, aby se vše spojilo. Pak jsem nechala čokoládu trošku vychladnout a nalila ji do silikonové formy na srdíčka. Po vychladnutí jsem ji dala ztuhnout do lednice.
-
Při přípravě mléčné čokolády se navíc přidává ještě sušené mléko a při bílé se samozřejmě vynechá kakaový prášek. Vyráběla jsem jen malé množství srdíček a navíc jsem dělala domácí čokoládu poprvé, tak proto to malé množství ingrediencí. Na fotce vidíte, že kromě srdíček mi ještě zbylo, abych udělala kočičí jazýčky.
-
Stejně tak jsem si předem připravila čokoládovou smetanu potřebnou do kávového krému. V kastrolku jsem rozehřála 100 ml smetany s nalámanou čokoládou a po odstavení z ohně jsem míchala, až vznikla hladká hmota. Po vychladnutí jsem dala do lednice.
-
Namlela jsem ořechy a připravila si všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu. V kastrolku jsem za rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a pak jsem odstavila z ohně a míchala, dokud nevznikla hladká jednotná směs.
-
Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny. Postupně jsem zašlehala rozpuštěnou čokoládu s máslem a smíchané suché ingredience - ořechové mouky s práškem do pečiva a kávou. Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.
-
Nejprve smetanový. To jsem pouze v míse promíchala mascarpone s tvarohem a erythritolem a pak přimíchala šlehačku. Kávový krém - k již dříve připravené čokoládové smetaně jsem přilila ještě 250 ml smetany a společně jsem ušlehala. V jiné míse jsem prošlehala mascarpone s tvarohem, erythritolem a kávou a pak přimíchala čokoládovou šlehačku.
-
Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na podložku. Rozřízla jsem, aby mi vznikly tři pláty. Na spodní plát jsem rovnoměrně navrstvila polovinu smetanového krému, na něj položila prostřední plát, pak zbytek smetanového krému a přiklopila horním plátem. Abyste měli vše pěkně stejnoměrné, můžete si pomoct tak, že spodní plát uzavřete do obruče a pak vrstvíte. Když položíte poslední plát, krém oříznete od obruče zevnitř ostrým nožem a obruč odstraníte.
-
Teď přijde na řadu obmazat dort kakaovým krémem. Jak shora, tak po obvodu. Když jsem měla hotovo, dala jsem dort na nějakou dobu do lednice. Připravila jsem si čokoládovou polevu. V kastrolku jsem zahřála smetanu s nalámanou čokoládou a erythritolem a nechala rozpustit. Pak jsem odstavila z ohně a vymíchala jsem krásně hladkou směs. Polevu jsem nechala trochu vychladnout a potom jsem jí ozdobila po obvodu dort. Můžete použít cukrářský sáček, ale mně osobně se více osvědčila lžíce. Dort jsem nechala v ledničce zaležet přes noc. Na druhý den jsem už jen přidala čokoládová srdíčka.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů