Čokoládové věnečky
To vás takhle popadne chuť na něco sladkého, ideálně čokoládového k snídani. V hledáčku byl čokoládový krantz s vlašskými ořechy, který jsem ale posledně jedla sama - a to přesto, že je prostě a jednoduše vynikající (recept najdete zde). Další variantou byly briošky, ale ty by mi zase nesnědl syn, leda tak namazané nugetou. Až jsem nakonec zkusila udělat pokus - polovinu briošek jsem naplnila čokoládovo-máslovou náplní, využila chladného počasí venku a v sobotu večer smotala věnečky na nedělní snídani a modlila se, aby chutnalo. Naštěstí se můj hokus-pokus vydařil a věnečky jsou výtečné.
- 3h
- 10 porcí
- náročné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná | 150 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 150 ml |
droždí kostka | 10 g |
med včelí | 1 lžíce |
hladká mouka pšeničná | 350 g |
mléko polotučné 1,5% tuku | 50 ml |
máslo | 50 g |
bílý jogurt | 3 lžíce |
olej řepkový | 2 lžíce |
vajíčka | 1 kus |
sůl | 1 špetka |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 130 g |
máslo čerstvé | 120 g |
cukr moučka | 50 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 30 g |
vajíčka | 1 kus |
mléko polotučné 1,5% tuku | 1 lžíce |
cukr krupice | 130 g |
voda | 80 ml |
Postup přípravy
-
- nejprve si udělejte omládek - snížíte tak množství droždí a přesto vám těsto krásně pokyne - do mísy rozdrobte droždí, přidejte mouku, mléko a med a vymíchejte hladké, řídké těsto - zakryjte a nechte 1-2 hodiny postát při pokojové teplotě, poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké, vláčné a nelepivé těsto - nechte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, což zabere kolem 90 minut - zatím, co těsto kyne, udělejte si náplň, postup je níže
-
- po vykynutí těsto rozdělte - já jsem udělala 10 kousků po cca 95 g - z dílků udělejte kuličky a nechte je zakryté 15 minut odpočívat a poté postupně zpracujte - každou kuličku rozválejte přibližně na obdélník, prostě na placku - tu potřete dílem náplně, z delší strany stočte jako roládu, opatrně rozválejte do délky a lehce poválejte v troše hladké mouky - pak na jednom konci uvažte uzel, delší konec 1-2 x provlékněte a zastrčte dospodu - fotopostup zde
-
- hotové věnečky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout při pokojové teplotě - kdo chce, může využít chladného kynutí a nechat odpočívat přes noc v lednici nebo na balkoně, ráno nechat tak 30-45 minut "ohřát" a upéct - před koncem kynutí si rozpalte troubu na 180°C a rozmíchejte si vejce s troškou mléka - vykynuté věnečky potřete vaječnou směsí a pečte na 180°C přibližně 20-25 minut - jednoduše dozlatova - po upečení ještě horké potřete připravenou cukrovou polevou a nechte vychladnout
-
náplň - v menším hrnci si pomalu rozpusťte máslo a nalámejte do něj čokoládu, pak opatrně přimíchejte moučkový cukr a kakao a nechte zcela vychladnout - můžete nechat zchladnout v lednici, jen pak před natíráním na těsto náplň v hrnci pořádně promíchejte
-
poleva - smíchejte vodu s cukrem, přiveďte k varu a povařte, dokud se cukr úplně nerozpustí, pak nechte vystydnout - jinak - polevu lze úplně, nahradit se dá např. perlovým cukrem, ten dávejte na věnečky po potření vejcem
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů