Čokoláda k Vánocům patří, a tak jsem se rozhodla opět připravit pralinky. Alergici na mléčnou bílkovinu musí hlídat složení čokolád, které často obsahují mléčné složky. Při přípravě vlastní čokolády se obávat nemusíme, víme co jíme, můžeme si kvalitu surovin sami zvolit a samotná příprava má kouzlo, hlavně ta vůně. Při přípravě pralinek mi pomáhal syn, kterého příprava čokolády velmi bavila, hlavně důkladné očištění zbytků z misky. Příprava je velmi snadná a rychlá, výhodou je nejen rychlost, ale i pestrá škála chutí, kdy si můžete přidat při přípravě čokolády oblíbené ořechy, sušené ovoce či likér.
www.navlnechuti.cz
- 15m
- 40 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
100 g |
100 g |
kakaový prášek, holandské kakao 100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Ve vodní lázni pozvolna rozehřejeme kakaové máslo, následně přidáme koko ghi či kokosový tuk (oba tuky nesmí být tuhé, pokud skladujete v lednici, nechte je povolit), oba tuky (kakové máslo a zvolený tuk) mícháním spojíme, metličkou vmícháme kakaový prášek, osladíme sirupem. Můžeme přidat namleté ořechy, likér atd.
-
Nalijeme do silikonové formy nebo na plech, který vysteleme pečícím papírem a necháme ztuhnout, já dala vychladit do lednice. Použila silikonovou formu od Tescomy na malé ořechy.
Makronutrienty
61%
4%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 949 kJ | 251 kJ |
Kalorická hodnota | 705 kcal | 59,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
81,1 g
18,1 g |
6,89 g
1,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 8,11 SVJ | 0,689 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
45,1 g
28 g |
3,83 g
2,38 g |
Bílkoviny | 5,89 g | 0,501 g |
Sůl | 0,044 g | 0,004 g |
Alergeny
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů