Čoko -řepný chlebíček - bez lepku, mléka a vajec
Aneb jak ukrýt řepu a zdravější mouku do skvostného dezertu..... Kombinace řepy a mouky kokosové dodá dezertu vlákninu, kokosový cukr má nižší GI než cukr krupicový a v pečeném těstě chutná lehce jako kokosový karamel, no a náš rumíček Tuzemáček to všechno provoní a krásně pomůže nakypřit a spojit.
- 1h:15m
- 14 porcí
- středně obtížné
- Jedlé dárky
- Mixér
- Moučníky a dezerty
- Pečení
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 14 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo, rostlinná alternativa | 200 g |
cukr kokosový | 150 g |
len, lněné semínko mleté | 25 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 200 g |
červená řepa, předvařená | 200 g |
cider | 100 g |
rum (originál tuzemský) | 3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový | 6 g |
soda jedlá | 2 g |
sůl | 1 špetka |
mouka pohanková hladká | 200 g |
mouka kokosová | 40 g |
čokoláda hořká | 200 g |
olej řepkový | 1 lžíce |
kokos sušený, chipsy | 20 g |
Postup přípravy
-
Troubu rozehřejeme na 175°C. Tuk si vyšleháme s kokosovým cukrem do pěny (i 5 minut). Přidáme gel z lněného semínka, čokoládu a nastrouhanou řepu prošleháme až se vše spojí, nakonec krátce přišleháme alkohol a cider.
-
K čokoládové krémové směsi přidáme směs mouky s kypřícím práškem, solí a sodou a už jen krátce metličkou sypké suroviny vmícháme. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. (První 30 minut vůbec troubu neotvíráme)! Pokud se chlebíček připaluje shora, dopékáme jej pod alobalem.
-
Po upečení necháme chlebíček krátce zchladnout na mřížce a poté vyndáme a necháme zcela na mřížce úplně vychladnout. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů