Čoko -řepný chlebíček - bez lepku, mléka a vajec

Radka

Aneb jak ukrýt řepu a zdravější mouku do skvostného dezertu..... Kombinace řepy a mouky kokosové dodá dezertu vlákninu, kokosový cukr má nižší GI než cukr krupicový a v pečeném těstě chutná lehce jako kokosový karamel, no a náš rumíček Tuzemáček to všechno provoní a krásně pomůže nakypřit a spojit.

Čoko -řepný chlebíček - bez lepku, mléka a vajec

Suroviny pro 14 osob

Čeho Kolik
máslo, rostlinná alternativa 200 g
cukr kokosový 150 g
len, lněné semínko mleté 25 g
čokoláda hořká, 70 - 85% 200 g
červená řepa, předvařená 200 g
cider 100 g
rum (originál tuzemský) 3 lžíce
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 6 g
soda jedlá 2 g
sůl 1 špetka
mouka pohanková hladká 200 g
mouka kokosová 40 g
čokoláda hořká 200 g
olej řepkový 1 lžíce
kokos sušený, chipsy 20 g

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejeme na 175°C. Tuk si vyšleháme s kokosovým cukrem do pěny (i 5 minut). Přidáme gel z lněného semínka, čokoládu a nastrouhanou řepu prošleháme až se vše spojí, nakonec krátce přišleháme alkohol a cider.

  2. K čokoládové krémové směsi přidáme směs mouky s kypřícím práškem, solí a sodou a už jen krátce metličkou sypké suroviny vmícháme. Těsto vlijeme do připravené vysypané formy a pečeme cca 1 hodinu nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. (První 30 minut vůbec troubu neotvíráme)! Pokud se chlebíček připaluje shora, dopékáme jej pod alobalem.

  3. Po upečení necháme chlebíček krátce zchladnout na mřížce a poté vyndáme a necháme zcela na mřížce úplně vychladnout. Poléváme čokoládovou polevou a zdobíme.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů