- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
80 g |
80 g |
1 kus |
1 kus |
2 kuličky |
2 kuličky |
1 špetka |
1 špetka |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Navrch | |
2 kusy |
2 kusy |
Postup přípravy
-
Čočku je dobré den předem namočit. Druhý den vodu slijte a v nové uvařte s uvedeným kořením do měkka. Slijte přebytečnou vodu, odstraňte koření a nechejte dobře vychladnout.
-
Mezitím si uvařte vejce natvrdo. Okurky a jablko pokrájejte na malé kousky, cibulku/pórek nadrobno. Vše pak přidejte k čočce. Zakápněte 1–2 lžícemi balzamikového krému, přidejte hořčici a osolte dle chuti.
-
Uvařené a oloupané vejce buď nakrájejte na kousky a vmíchejte do salátu, nebo vejce použijte na ozdobu nahoru na salát. Před podáváním je žádoucí nechat salát dobře vychladit. Podávejte jako samostatné jídlo s bagetkou, nebo použijte jako přílohu k masu.
-
Poznámka
Ti, kterým nevadí "nezdravost" majonézy, mohou místo balzamikového krému použít lžíci této pochutiny. Ale já nedám na balzamiko dopusti.
Makronutrienty
65%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 478 kJ | 1 228 kJ |
Kalorická hodnota | 114 kcal | 294 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
17,5 g
4,4 g |
44,8 g
11,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,75 SVJ | 4,48 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,49 g
0,749 g |
6,4 g
1,92 g |
Bílkoviny | 6,79 g | 17,4 g |
Sůl | 0,607 g | 1,56 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů