Skvělá čočková polévka, zasytí a zahřeje.
- 40m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
300 g |
300 g |
125 g |
125 g |
1 000 ml |
1 000 ml |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
petrželka, petrželová nať sušená 2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
1. Namočte čočku alespoň na hodinu do vody. Poté ji uvařte, sby změkla, ale nebyla příliš rozvařená.
2. Cibuli nakrájejte na kostičky a lehce osmahněte, aby jemně zezlátla. Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer a opět lehce opečte.
3. Zalijte asi litrem vývaru (lze nahradit vodou a kvalitním bujónem). Chvíli povařte, aby zelenina změkla. Přidejte čočku (váha čočky ve výpisu surovin je po uvaření) a dle potřeby přilijte vodu na požadovanou konzistenci. Já mam raději polévky hustší.
4. Pridejte koření a bylinky a nakrájené a opečené párky z vysokým obsahem masa.
Makronutrienty
63%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 479 kJ | 438 kJ |
Kalorická hodnota | 115 kcal | 105 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,7 g
1,63 g |
15,3 g
1,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,67 SVJ | 1,53 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,89 g
0,504 g |
2,64 g
0,46 g |
Bílkoviny | 7,01 g | 6,41 g |
Sůl | 0,803 g | 0,734 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů