Nejíte maso? Pro vegetariány, ale i masožravce máme recept na mňamózní kuličky, které se dají jíst zatepla i zastudena, doplněné o komplexní bílkoviny ze Šmakouna!
Za recept děkujeme Kateřině Tiché.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 100 g |
100 g |
2 hrnky |
2 hrnky |
2 hrsti |
2 hrsti |
1 hrst |
1 hrst |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Ještě | |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu namočte přes noc, aby byla měkká ke konzumaci, ale stále křupavá. Slijte vodu a cizrnu rozmixujte.
-
Do mixéru přidejte Šmakouna, jarní cibulku, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a rozmixujte. Přendejte do mísy, osolte, přidejte římský kmín, pepř, chilli a dejte na 20 minut do lednice.
-
Tvarujte kuličky a důkladně je mačkejte, aby držely pohromadě. Obalte je v semínkách a vyskládejte na pečicí papír. Předehřejte troubu na 180 °C. Pokapejte kuličky olejem a pečte dozlatova. Podávejte s bílým jogurtem a opečeným pita chlebem.
Makronutrienty
66%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 069 kJ | 2 520 kJ |
Kalorická hodnota | 256 kcal | 602 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38,4 g
1,96 g |
90,5 g
4,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,84 SVJ | 9,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,81 g
1,38 g |
16 g
3,25 g |
Bílkoviny | 12,7 g | 30 g |
Sůl | 1,17 g | 2,76 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů