Obecně je citrón považován za kyselý. Avšak mistrně upravený v tomto RAW dortu jej bez nadsázky můžeme považovat za sladké pokušení.
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
30 g |
30 g |
90 g |
90 g |
Krém | |
300 g |
300 g |
190 g |
190 g |
150 g |
150 g |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Korpus
Nedříve vložíme do mixéru mandle nebo jiné ořechy, které jsme předem minimálně na 3 hod. namočili a rozmixujeme je společně s kokosem a datlemi. Takto vytvořenou hmotu natlačíme na dno formy. Použila jsem dortovou formu o průměru 18 cm.
-
Citrónový krém
Rozmixujeme kešu ořechy (opět předem namočené minimálně na 3 hodinky) s citrónovou šťávou z jednoho citrónu. Přidáme javorový sirup a rozpuštěné kakaového másla. Vše dobře promixujeme. Krém rovnoměrně nalijeme na korpus, uhledíme a vložíme na 20 minut do mrazničky.
Dort můžeme ozdobit kůrou z citrónu a lístkem máty.
-
Veškeré ořechy vždy předem namočte. Lépe se sněma pracuje. :)
Makronutrienty
59%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 140 kJ | 2 054 kJ |
Kalorická hodnota | 511 kcal | 491 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
56 g
18,8 g |
53,8 g
18 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 5,6 SVJ | 5,38 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
29,3 g
8,13 g |
28,1 g
7,81 g |
Bílkoviny | 9,47 g | 9,09 g |
Sůl | 0,017 g | 0,016 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů