Citrónový koláč s borůvkami
Jeden z příkladů skvělé kombinace sladké a kyselé chuti je právě tento moučník. Stačí kousek citrónového koláče a určitě vás zasytí. I když náplň obsahuje poměrně dost cukru, vyváží to právě ne moc sladký korpus a lesní borůvky. Navíc občas si takto zamlsat určitě není na škodu. Otestováno jak dospělými, tak dětmi.
- 2h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 200 g |
máslo | 120 g |
voda | 3 lžíce |
sůl | 1 špetka |
cukr vanilkový | 0,5 kusu |
cukr krupice | 200 g |
cukr vanilkový | 0,5 kusu |
vejce slepičí střední, m | 5 kusů |
citrón | 4 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 125 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 275 g |
borůvky | 150 g |
Postup přípravy
-
Mouku smícháme s cukrem a solí. Pomocí hrubé části struhadla do ní nastrouháme vychlazené máslo (primo z lednice). Vše propracujeme rukama do drobenky. Pracujeme rychle, ať se těsto nezahřívá. Nakonec přidáme studenou vodu a spojíme vše do jedné hroudy těsta. Příliš nehněteme. Kousky v těstě vůbec nevadí a mají tam být. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu (klidně přes noc) odpočinout.
-
Poté vytáhneme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na pečicím papíře na plát. Při válení můžete těsto maličko podsypat moukou, ale nepřežeňte to. Vyválený plát přeneseme do formy o průměru cca 26 cm. Začistíme okraje, dno promícháme vidličkou a dáme do mrazáku na 20 minut vychladit.
-
Poté dno formy vyložíme alobalem, na který nasypeme jakékoliv luštěniny pro zatížení a koláč předpečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Alobal s luštěninami odstraníme a připravíme si náplň.
-
Metličkou rozmícháme cukry s vejci, a poté do směsi přilijeme smetanu a citrónovou šťávu. Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut.
-
Upečený koláč necháme pořádně vychladnout (v lednici) a ozdobíme ušlehanou šlehačkou a borůvkami.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů