Citrónový koláč s borůvkami

Jídelní plán

Jeden z příkladů skvělé kombinace sladké a kyselé chuti je právě tento moučník. Stačí kousek citrónového koláče a určitě vás zasytí. I když náplň obsahuje poměrně dost cukru, vyváží to právě ne moc sladký korpus a lesní borůvky. Navíc občas si takto zamlsat určitě není na škodu. Otestováno jak dospělými, tak dětmi.

Citrónový koláč s borůvkami

Suroviny pro 12 osob

Čeho Kolik
hladká mouka pšeničná 200 g
máslo 120 g
voda 3 lžíce
sůl 1 špetka
cukr vanilkový 0,5 kusu
cukr krupice 200 g
cukr vanilkový 0,5 kusu
vejce slepičí střední, m 5 kusů
citrón 4 kusy
smetana ke šlehání, šlehačka 125 g
smetana ke šlehání, šlehačka 275 g
borůvky 150 g

Postup přípravy

  1. Mouku smícháme s cukrem a solí. Pomocí hrubé části struhadla do ní nastrouháme vychlazené máslo (primo z lednice). Vše propracujeme rukama do drobenky. Pracujeme rychle, ať se těsto nezahřívá. Nakonec přidáme studenou vodu a spojíme vše do jedné hroudy těsta. Příliš nehněteme. Kousky v těstě vůbec nevadí a mají tam být. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici minimálně hodinu (klidně přes noc) odpočinout.

  2. Poté vytáhneme z lednice, necháme chvilku povolit a rozválíme na pečicím papíře na plát. Při válení můžete těsto maličko podsypat moukou, ale nepřežeňte to. Vyválený plát přeneseme do formy o průměru cca 26 cm. Začistíme okraje, dno promícháme vidličkou a dáme do mrazáku na 20 minut vychladit.

  3. Poté dno formy vyložíme alobalem, na který nasypeme jakékoliv luštěniny pro zatížení a koláč předpečeme v troubě 10 minut při 180 °C. Alobal s luštěninami odstraníme a připravíme si náplň.

  4. Metličkou rozmícháme cukry s vejci, a poté do směsi přilijeme smetanu a citrónovou šťávu. Náplň nalijeme do předpečeného korpusu a pečeme při 180 °C cca 35-40 minut.

  5. Upečený koláč necháme pořádně vychladnout (v lednici) a ozdobíme ušlehanou šlehačkou a borůvkami.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů