Ryby jsou top, candát patří mezi naše nejlepší ryby. Zdravý a rychlý oběd.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Ryba | |
---|---|
400 g |
400 g |
1 lžička |
1 lžička |
Risotto | |
rýže kulatozrnná na rizoto, arborio 120 g |
120 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
50 g |
50 g |
raději 20% 50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
0,3 kusu |
0,3 kusu |
Postup přípravy
-
Filety z candáta okořeníme citrónovým kořením a necháme v chladu odležet, než uvaříme rissoto.
-
Rýži propereme nejméně ve 3 vodách. Nasypeme do hrnce a přidáme citrónové koření, kuřecí bujón, nastrouhanou citrónovou kůru a trochu vody. Vaříme, a při vaření často mícháme. Postupně podléváme teplou vodou tak, aby se rissoto vařilo vždy v malém množství vody.
-
Když je rýže měkká, naposledy podlijeme tak, aby rýže byla cca z poloviny potopená. Zmírníme teplotu, aby se rýže dál nevařila, pouze se udržovala horká. Do rissota přidáme tavený sýr a nastrouhaný eidam. Důkladně rozmícháme, až se všechen sýr rozpustí.
-
Hrnec přiklopíme poklicí, vypneme sporák a necháme rýži dojít. Mezi tím si upečeme rybu.
-
Filety vložíme na nepřilnavou rozpálenou pánev nejprve kůží dolů. Na pečení nepotřebujeme žádný tuk. Opékáme po obou stranách do růžova. Trvá to jen pár minut. Ryba se propeče rychle.
-
Na talíř naservírujeme rissoto, navrch položíme upečené filety, vedle na tenko nakrájená kolečka citrónu, a nakonec posypeme trochou nasekané petrželové natě a pažitky.
Makronutrienty
44%
47%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 643 kJ | 861 kJ |
Kalorická hodnota | 154 kcal | 206 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,3 g
0,824 g |
20,5 g
1,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,53 SVJ | 2,05 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,16 g
2,73 g |
4,23 g
3,65 g |
Bílkoviny | 16,1 g | 21,5 g |
Sůl | 0,643 g | 0,861 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů