Cikánské řezy - Low carb cukroví
Vánoční čas a dobré cukroví - obojí patří neodlučně k sobě. Pro milovníky cikánských řezů tady máme recept na nízkosacharidovou variantu. Neváhejte a vyzkoušejte, příprava trvá jen pár minut a šup do trouby. Recept je ze základních surovin, vhodný pro příznivce nízkosacharidového stravování nebo pro ty, kteří pečou bezlepkově. My jsme sladili minimálně, ale vy si klidně přislaďte dle chuti - např. Xylitolem či jiným sladidlem. Kusů 24 - vel. cca 3x3,5cm.
- 45m
- 24 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 24 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
mandle mleté | 100 g |
máslo čerstvé | 50 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
mouka kokosová | 15 g |
rum (originál tuzemský) | 1 lžíce |
citronová kůra sušená mletá | 2 g |
mléko sušené | 10 g |
čokoláda hořká, 70 - 85% | 40 g |
ořechy vlašské | 60 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) | 10 g |
vaječný bílek | 1 kus |
Postup přípravy
-
Ze surovin zpracujeme těsto - my vše umixujeme dohromady v mixéru. Těsto přímo vyválíme na plechu mezi dvěma pečícími papíry. Těsto předpečeme při 170st.C cca 10minut. Poté dáme nahoru polevu a dopečeme cca 10minut při stejné teplotě.
-
Poleva : Na pánvi opražíme nahrubo sekané vlašské ořechy, stáhneme z plotny, přidáme čokoládu a sladidlo, čokoládu nahrubo nasekanou promícháme s teplými ořechy - rozpustí se, případně směs opatrně přihřejeme do rozpuštění čokolády. Směs odstavíme z plotýnky a přimícháme bílek a vše důkladně promícháme. Pokud chcete, můžete bílek nejprve vyšlehat na tuhý sníh a ten následně do ořechové směsi opatrně vmíchat. ( Existuje mnoho dalších postupů pro polevu - např. Můžete vyšlehat tuhý sníh z bílku, následně přidat sladidlo, nastrouhanou čokoládu a nasekané ořechy - výsledek bude obdobný). Polevu navrstvěte na předpečenou placku a dopečte ještě asi 10 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů