Vánoční čas a dobré cukroví - obojí patří neodlučně k sobě. Pro milovníky cikánských řezů tady máme recept na nízkosacharidovou variantu. Neváhejte a vyzkoušejte, příprava trvá jen pár minut a šup do trouby. Recept je ze základních surovin, vhodný pro příznivce nízkosacharidového stravování nebo pro ty, kteří pečou bezlepkově. My jsme sladili minimálně, ale vy si klidně přislaďte dle chuti - např. Xylitolem či jiným sladidlem. Kusů 24 - vel. cca 3x3,5cm.
- 45m
- 24 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
15 g |
15 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 g |
2 g |
10 g |
10 g |
Poleva | |
40 g |
40 g |
60 g |
60 g |
přírodní sladidlo (xylitol, erythritol, stévie) 10 g |
10 g |
1 kus |
1 kus |
Postup přípravy
-
Ze surovin zpracujeme těsto - my vše umixujeme dohromady v mixéru. Těsto přímo vyválíme na plechu mezi dvěma pečícími papíry. Těsto předpečeme při 170st.C cca 10minut. Poté dáme nahoru polevu a dopečeme cca 10minut při stejné teplotě.
-
Poleva : Na pánvi opražíme nahrubo sekané vlašské ořechy, stáhneme z plotny, přidáme čokoládu a sladidlo, čokoládu nahrubo nasekanou promícháme s teplými ořechy - rozpustí se, případně směs opatrně přihřejeme do rozpuštění čokolády. Směs odstavíme z plotýnky a přimícháme bílek a vše důkladně promícháme. Pokud chcete, můžete bílek nejprve vyšlehat na tuhý sníh a ten následně do ořechové směsi opatrně vmíchat. ( Existuje mnoho dalších postupů pro polevu - např. Můžete vyšlehat tuhý sníh z bílku, následně přidat sladidlo, nastrouhanou čokoládu a nasekané ořechy - výsledek bude obdobný). Polevu navrstvěte na předpečenou placku a dopečte ještě asi 10 minut.
Makronutrienty
25%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 2 173 kJ | 229 kJ |
Kalorická hodnota | 519 kcal | 54,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,7 g
6,37 g |
1,97 g
0,67 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,87 SVJ | 0,197 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
44,3 g
13,5 g |
4,66 g
1,42 g |
Bílkoviny | 13,2 g | 1,39 g |
Sůl | 0,145 g | 0,015 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů