Cibulový koláč - LC

Oblíbený lowcarb slaný koláč, navrch si dáte dle možností... Děkujeme Jozefu Kabátovi za skvělý recept :)

Cibulový koláč - LC

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
mandlová mouka 70 g
mouka dýňová 20 g
psylium 20 g
vinný kámen 10 g
guma xantanová 1 lžička
sůl 6 g
vejce slepičí velké, l 3 kusy
voda vlažná 200 ml
slanina anglická 200 g
špek 50 g
cibule 4 kusy
zakysaná smetana 180 g
celer řapíkatý 2 stonky
pažitka nať čerstvá 1 hrst

Postup přípravy

  1. Vejce a vodu vyšlehat, suché potraviny spolu smíchat a vše dohromady spojit v těsto. Nechat stát cca 15 minut. Těstem vyplnit formu (26 cm) na pečící papír a předpéct ve vyhřáté troubě na 180 °C 30 minut.

  2. Po krátkém chladnutí korpus vyklopit, sloupnout papír a vrátit do formy, pak pomazat zakysanou smetanou, posypat předem usmaženou cibulkou, slaninou, špekem a čerstvým řapíkatým celerem. Dal jsem znovu péct na 180 °C a dalších 20 minut. Cibulku jsem usmažil (na měsíčky) na výpeku ze slaniny (na kostičky), kterou jsem pekl jako první. Po upečení jsem posypal nasekanou pažitkou.

  3. Dlouho jsem cibulový koláč nepekl, ale je můj oblíbený a tak opět dávám veřejně, kdo by snad neznal. Jinak lze si ho i upravit podle sebe, dělal jsem i jen z dýňové, nebo kešu mouky. Navrch jsem dával místo celeru třeba kapii, nebo se nemusí dát nic.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů