Cibulový koláč - LC
Oblíbený lowcarb slaný koláč, navrch si dáte dle možností... Děkujeme Jozefu Kabátovi za skvělý recept :)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mandlová mouka | 70 g |
mouka dýňová | 20 g |
psylium | 20 g |
vinný kámen | 10 g |
guma xantanová | 1 lžička |
sůl | 6 g |
vejce slepičí velké, l | 3 kusy |
voda vlažná | 200 ml |
slanina anglická | 200 g |
špek | 50 g |
cibule | 4 kusy |
zakysaná smetana | 180 g |
celer řapíkatý | 2 stonky |
pažitka nať čerstvá | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Vejce a vodu vyšlehat, suché potraviny spolu smíchat a vše dohromady spojit v těsto. Nechat stát cca 15 minut. Těstem vyplnit formu (26 cm) na pečící papír a předpéct ve vyhřáté troubě na 180 °C 30 minut.
-
Po krátkém chladnutí korpus vyklopit, sloupnout papír a vrátit do formy, pak pomazat zakysanou smetanou, posypat předem usmaženou cibulkou, slaninou, špekem a čerstvým řapíkatým celerem. Dal jsem znovu péct na 180 °C a dalších 20 minut. Cibulku jsem usmažil (na měsíčky) na výpeku ze slaniny (na kostičky), kterou jsem pekl jako první. Po upečení jsem posypal nasekanou pažitkou.
-
Dlouho jsem cibulový koláč nepekl, ale je můj oblíbený a tak opět dávám veřejně, kdo by snad neznal. Jinak lze si ho i upravit podle sebe, dělal jsem i jen z dýňové, nebo kešu mouky. Navrch jsem dával místo celeru třeba kapii, nebo se nemusí dát nic.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů