Chow mein doslova znamená "smažené nudle" a pochází z Číny z provincie Guangdong. Díky čínským imigrantům se již v 19. století stalo velmi oblíbeným i jinde ve světě, především v Indii, Nepálu, USA a Velké Británii.
Tento pokrm obsahuje smažené čínské nudle se zeleninou a masem (většinou kuřecím, vepřovým, ale i hovězím či krevetami) nebo s tofu.
Jakou použijete zeleninu, je na vás. Většinou nechybí mrkev, paprika a zelí (především čínské, ale klidně i hlávkové). Dále můžete použít to, co máte rádi, nebo co zrovna seženete. Např. jarní cibulku, zelené fazolky, brokolici a další.
Typická omáčka pro chow mein obsahuje sójovou a ústřicovou omáčku a sezamový olej.
- 30m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
(můžete ale použít třeba i kokosový či olivový) 2 lžíce |
2 lžíce |
450 g |
450 g |
200 g |
200 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
prolisovaného 3 kusy |
3 kusy |
nastrouhaného 300 g |
300 g |
nastrouhané škrabkou na zeleninové špagety 1 kus |
1 kus |
nakrájené na tenčí proužky 1 kus |
1 kus |
nakrájené na měsíčky 2 kusy |
2 kusy |
hrubě nakrájeného 120 g |
120 g |
300 ml |
300 ml |
Postup přípravy
-
Maso jsem den předem naložila. Nakrájela jsem jej na nudličky (kuřecí trošku širší, vepřové tenčí). Maso jsem důkladně promíchala s česnekem, sezamovým olejem a oběma omáčkami. Misku jsem uzavřela a dala do lednice.
Na druhý den jsem misku s naloženým masem asi tak hodinu a půl před tepelnou úpravou vytáhla z lednice. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience, tzn. nakrájet či nastrouhat všechnu uvedenou zeleninu.
-
Ve woku jsem rozpálila olej a maso jsem v něm velmi zprudka orestovala. Maso jsem restovala postupně po částech. Pokud by se ho tam dalo více najednou, teplota se ochladí a maso by pustilo šťávu. Toho oleje taky stačí pokaždé jen trochu. Orestované maso jsem odložila v misce stranou.
-
Do pánve jsem přilila trochu oleje a vložila cibuli, kterou jsem rychle a krátce orestovala. Poté jsem přidala mrkev, zelí a papriku. Vše jsem promíchala a chvíli restovala. Maso jsem vrátila zpět do pánve, přilila vývar, směs důkladně promíchala a nechala ještě chvilku probublat už na mírném plameni. Až teprve pak jsem ochutnala a jen lehce osolila. Ledový salát jsem přidala až po odstavení z ohně, aby příliš neztratil barvu.
-
Jako přílohu mám konjakové nudle, které jsem klasicky propláchla v horké vodě a pak ještě povařila. Po scezení a oschnutí jsem je trochu osolila a opražila na kapce oleje. To pražení trvá docela dlouho a ten výsledek samozřejmě není úplně takový, jako u klasických čínských nudlí.
Makronutrienty
18%
49%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 425 kJ | 1 193 kJ |
Kalorická hodnota | 102 kcal | 285 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3,23 g
0,833 g |
9,07 g
2,34 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,323 SVJ | 0,907 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6 g
1,21 g |
16,9 g
3,39 g |
Bílkoviny | 8,96 g | 25,2 g |
Sůl | 0,639 g | 1,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů