Chow mein - LC
Chow mein doslova znamená "smažené nudle" a pochází z Číny z provincie Guangdong. Díky čínským imigrantům se již v 19. století stalo velmi oblíbeným i jinde ve světě, především v Indii, Nepálu, USA a Velké Británii. Tento pokrm obsahuje smažené čínské nudle se zeleninou a masem (většinou kuřecím, vepřovým, ale i hovězím či krevetami) nebo s tofu. Jakou použijete zeleninu, je na vás. Většinou nechybí mrkev, paprika a zelí (především čínské, ale klidně i hlávkové). Dále můžete použít to, co máte rádi, nebo co zrovna seženete. Např. jarní cibulku, zelené fazolky, brokolici a další. Typická omáčka pro chow mein obsahuje sójovou a ústřicovou omáčku a sezamový olej.
- 30m
- 6 porcí
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Oslava
- Párty
- Vaříme ze základu
- Východoasijská
- Záchranářské recepty
Suroviny pro 6 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
arašídový olej | 2 lžíce |
kuřecí prsa | 450 g |
vepřová kýta bez kosti | 200 g |
sojová omáčka | 2 lžíce |
ústřicová omáčka | 1 lžíce |
sezamový olej | 1 lžíce |
česnek stroužky | 3 kusy |
hlávkové bílé zelí | 300 g |
mrkev | 1 kus |
červená paprika | 1 kus |
cibule sladká, šalotka | 2 kusy |
ledový salát | 120 g |
vývar drůbeží domácí | 300 ml |
Postup přípravy
-
Maso jsem den předem naložila. Nakrájela jsem jej na nudličky (kuřecí trošku širší, vepřové tenčí). Maso jsem důkladně promíchala s česnekem, sezamovým olejem a oběma omáčkami. Misku jsem uzavřela a dala do lednice. Na druhý den jsem misku s naloženým masem asi tak hodinu a půl před tepelnou úpravou vytáhla z lednice. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience, tzn. nakrájet či nastrouhat všechnu uvedenou zeleninu.
-
Ve woku jsem rozpálila olej a maso jsem v něm velmi zprudka orestovala. Maso jsem restovala postupně po částech. Pokud by se ho tam dalo více najednou, teplota se ochladí a maso by pustilo šťávu. Toho oleje taky stačí pokaždé jen trochu. Orestované maso jsem odložila v misce stranou.
-
Do pánve jsem přilila trochu oleje a vložila cibuli, kterou jsem rychle a krátce orestovala. Poté jsem přidala mrkev, zelí a papriku. Vše jsem promíchala a chvíli restovala. Maso jsem vrátila zpět do pánve, přilila vývar, směs důkladně promíchala a nechala ještě chvilku probublat už na mírném plameni. Až teprve pak jsem ochutnala a jen lehce osolila. Ledový salát jsem přidala až po odstavení z ohně, aby příliš neztratil barvu.
-
Jako přílohu mám konjakové nudle, které jsem klasicky propláchla v horké vodě a pak ještě povařila. Po scezení a oschnutí jsem je trochu osolila a opražila na kapce oleje. To pražení trvá docela dlouho a ten výsledek samozřejmě není úplně takový, jako u klasických čínských nudlí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 14. Měkkýši a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů