Chow mein - LC

Laduš

Chow mein doslova znamená "smažené nudle" a pochází z Číny z provincie Guangdong. Díky čínským imigrantům se již v 19. století stalo velmi oblíbeným i jinde ve světě, především v Indii, Nepálu, USA a Velké Británii. Tento pokrm obsahuje smažené čínské nudle se zeleninou a masem (většinou kuřecím, vepřovým, ale i hovězím či krevetami) nebo s tofu. Jakou použijete zeleninu, je na vás. Většinou nechybí mrkev, paprika a zelí (především čínské, ale klidně i hlávkové). Dále můžete použít to, co máte rádi, nebo co zrovna seženete. Např. jarní cibulku, zelené fazolky, brokolici a další. Typická omáčka pro chow mein obsahuje sójovou a ústřicovou omáčku a sezamový olej.

Chow mein - LC

Suroviny pro 6 osob

Čeho Kolik
arašídový olej 2 lžíce
kuřecí prsa 450 g
vepřová kýta bez kosti 200 g
sojová omáčka 2 lžíce
ústřicová omáčka 1 lžíce
sezamový olej 1 lžíce
česnek stroužky 3 kusy
hlávkové bílé zelí 300 g
mrkev 1 kus
červená paprika 1 kus
cibule sladká, šalotka 2 kusy
ledový salát 120 g
vývar drůbeží domácí 300 ml

Postup přípravy

  1. Maso jsem den předem naložila. Nakrájela jsem jej na nudličky (kuřecí trošku širší, vepřové tenčí). Maso jsem důkladně promíchala s česnekem, sezamovým olejem a oběma omáčkami. Misku jsem uzavřela a dala do lednice. Na druhý den jsem misku s naloženým masem asi tak hodinu a půl před tepelnou úpravou vytáhla z lednice. Připravila jsem si všechny ostatní ingredience, tzn. nakrájet či nastrouhat všechnu uvedenou zeleninu.

  2. Ve woku jsem rozpálila olej a maso jsem v něm velmi zprudka orestovala. Maso jsem restovala postupně po částech. Pokud by se ho tam dalo více najednou, teplota se ochladí a maso by pustilo šťávu. Toho oleje taky stačí pokaždé jen trochu. Orestované maso jsem odložila v misce stranou.

  3. Do pánve jsem přilila trochu oleje a vložila cibuli, kterou jsem rychle a krátce orestovala. Poté jsem přidala mrkev, zelí a papriku. Vše jsem promíchala a chvíli restovala. Maso jsem vrátila zpět do pánve, přilila vývar, směs důkladně promíchala a nechala ještě chvilku probublat už na mírném plameni. Až teprve pak jsem ochutnala a jen lehce osolila. Ledový salát jsem přidala až po odstavení z ohně, aby příliš neztratil barvu.

  4. Jako přílohu mám konjakové nudle, které jsem klasicky propláchla v horké vodě a pak ještě povařila. Po scezení a oschnutí jsem je trochu osolila a opražila na kapce oleje. To pražení trvá docela dlouho a ten výsledek samozřejmě není úplně takový, jako u klasických čínských nudlí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů