chleba pšeničnožitný z kvásku
zdravější verze chleba
- 6h
- 2 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 2 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
voda vlažná | 120 g |
mouka žitná celozrnná | 120 g |
mouka pšeničná celozrnná | 100 g |
chlebová mouka pšeničná | 250 g |
hladká mouka pšeničná | 150 g |
jogurt bílý, rostlinná alternativa | 50 g |
voda vlažná | 300 g |
sůl | 2 lžičky |
kmín drcený | 2 lžičky |
hrubá mouka žitná celozrnná | 20 g |
voda vlažná | 20 ml |
Postup přípravy
-
kvásek nechat pracovat 10 až 12 hod., potom smíchat s vodou a moukami, hodinu nechat stát, pak osolit, okmínovat propracovat v robotu, nechat kynout s pulhodinovými překlady 3 hodiny, těsto má zdvojnásobit svůj objem. Popřekládat těsto na vále a vložit na 1 hod a půl do ošatky kynout. Péci můžete v remosce 50 minut. Nebo ve vyhřaté troubě v rozpáleném pekáči 20 min. na 250 stupňů, pak 40 minut na 190 stupňů.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů